ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτό είναι το άθλημα που δυνητικά βλάπτει τους άνδρες

20 Ιουλίου 2022, 18:00

images

Η άσκηση είναι συνώνυμο της καλής υγείας και της ευεξίας. Ωστόσο, κατά περίπτωση τα διάφορα είδη εκγύμνασης μπορούν να έχουν και αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας ή συγκεκριμένα είδη τραυματισμών...

Η ποδηλασία, όταν γίνεται συστηματικά από νέους άνδρες μπορεί -για παράδειγμα- να δημιουργήσει προβλήματα στους όρχεις και τον προστάτη αδένα. Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας η πρώτη έρευνα που συσχετίζει την ποδηλασία με τον καρκίνο του προστάτη σε μεσήλικες άνδρες, κάτι για το οποίο μέχρι τώρα υπήρχαν υπόνοιες αλλά όχι επιστημονική απόδειξη.

Στο πλαίσιο της σχετικής μελέτης, της μεγαλύτερης που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, οι ειδικοί από το University College του Λονδίνου μελέτησαν 5.200 ποδηλάτες, από τους οποίους οι 2.000 ήταν άνω των 50 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες άνω των 50 ετών έκαναν 9 ή περισσότερες ώρες ποδήλατο την εβδομάδα, αντιμετώπιζαν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη σε σχέση με τους υπόλοιπους. 

Η ποδηλασία πάντως έχει από χρόνια συσχετισθεί και με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των όρχεων στους άντρες καθώς η πίεση και οι επαναλαμβανόμενες κρούσεις που υφίσταται η περιοχή αυξάνει το ενδεχόμενο να διαγνωστεί ένας άνδρας με την ασθένεια. Ο διάσημος ποδηλάτης Lance Armstrong, είχε διαγνωστεί με καρκίνο των όρχεων και ακολούθησε θεραπεία.

«Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του κινδύνου εκδηλώσεως καρκίνου του προστάτη και της πολλής ποδηλασίας στους άντρες ηλικίας άνω των 50 ετών». Και συνεχίζουν: «Η συσχέτιση αυτή παρέμεινε σημαντική στατιστικά ακόμη και όταν οι ειδικοί έλαβαν υπόψη τους και άλλες παραμέτρους  όπως π.χ. της ηλικίας».

Σχετικά Άρθρα