ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αρνητική εικόνα σώματος σε όλο και περισσότερα νεαρά αγόρια

08 Φεβρουαρίου 2024, 18:00

images

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Ψυχολογίας Chris Stiff, που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Keele και δημοσιεύει σχετικό άρθρο του στο Conversation,  «καθώς οι ανησυχίες για την εικόνα του σώματος διαφέρουν ανάλογα με το φύλο, δεν μπορούμε να το προσεγγίσουμε θεραπευτικά όπως στις γυναίκες. Για τις γυναίκες, τα ζητήματα εικόνας σώματος προκύπτουν από την πίεση να συμμορφωθούν με το πρότυπο του λεπτού σώματος. Για τους άνδρες, πολλοί αισθάνονται πίεση από την ανάγκη να είναι μυώδεις, να φαίνονται αδύνατοι ή αθλητικοί».

Ο ειδικός συστήνει δύο στρατηγικές θεραπείας για νέους άνδρες που έχουν πρόβλημα με την εικόνα τους στον καθρέπτη:

Η πρώτη αφορά στη βελτίωση της εκπαίδευσης στα μέσα επικοινωνίας (media literacy) και δη στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπου η έκθεση του χρήστη σε εικόνες ιδανικών σωμάτων, έχει αποδειχθεί επιβαρυντική για την ψυχική υγεία ανδρών και γυναικών.

Σύμφωνα με τον Cliff, η εκπαίδευση στα μέσα επικοινωνίας περιλαμβάνει την πληροφόρηση των ατόμων σχετικά με το τι είναι αληθινό ανάμεσα σε όσα προβάλλονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πώς οι φωτογραφίες μπορούν να παραποιηθούν ψηφιακά και να αναδειχθούν π.χ. μέσα από τον τεχνητό φωτισμό ή την αξιοποίηση επαγγελματιών μοντέλων που γνωρίζουν από κολακευτικές πόζες. «Βελτιώνοντας τον γραμματισμό στα μέσα ενημέρωσης, βελτιώνεται η ικανότητα ενός ατόμου να προσεγγίζει κριτικά αυτά που βλέπει στο διαδίκτυο».

Το δεύτερο βοηθητικό αποτελεί η γνωστική αναδιάρθρωση, μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που ζητά από το άτομο να αναγνωρίσει αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό του, τους άλλους ή τη ζωή εν γένει και να προσπαθήσει να τις αντικαταστήσει με πιο θετικές.

Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να συγκρίνει τον εαυτό του με το καλλίγραμμο μοντέλο που βλέπει στα social media και βιώνει αρνητικά συναισθήματα για το σώμα του. Σύμφωνα με τον Cliff, στο σημείο αυτό έρχεται η γνωστική αναδιάρθρωση να τον εκπαιδεύσει ώστε να μπορεί μόνος του να διαπιστώσει αν ευσταθεί να συγκρίνει τον εαυτό του με έναν επαγγελματία μοντέλο , ώστε να μπορέσει να αποδυναμώσει τις αρνητικές σκέψεις.

Έρευνα του ίσους επιστήμονα και συνεργατών του κατέληξε σε συμπεράσματα που επιβεβαίωσαν τις παραπάνω μεθόδους. Στο πλαίσιο του πειράματος, ομάδα ανδρών εκπαιδεύτηκε βάσει της πρώτης στρατηγικής στα μέσα ενημέρωσης και συμμετείχε σε συνεδρίες γνωστικής αναδιάρθρωσης. Στη συνέχεια, αποτύπωσαν σε διαφάνειες παρουσίασης τη γνώση και εμπειρία που αποκόμισαν από τη διαδικασία, με στόχο να ενημερώσουν το κοινό για το πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να διαστρεβλώσουν την εικόνα για το σώμα τους.


Σε δεύτερο πείραμα, οι ερευνητές πρόβαλαν εικόνες με ιδανικά σώματα σε 514 άνδρες ηλικίας 18-73 ετών. Όσοι είχαν παρακολουθήσει τις διαφάνειες των συμμετεχόντων του πρώτου πειράματος, έδειξαν να επηρεάζονται λιγότερο από τις φωτογραφίες, έχοντας αποκτήσει ένα είδος απάθειας απέναντι στις επιπτώσεις της προβολής σωμάτων χωρίς ανατομικά ελαττώματα.

Σχετικά Άρθρα