ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανδρική και γυναικεία υπογονιμότητα

20 Ιουλίου 2023, 18:00

images

Όταν ένα ζευγάρι προσπαθεί χωρίς αποτέλεσμα να τεκνοποιήσει, επί τουλάχιστον 1 χρόνο τακτικής σεξουαλικής επαφής, τότε θεωρείται ότι το ζευγάρι αυτό αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας. Η υπογονιμότητα αυξάνει με την ηλικία και αφορά εξίσου και τα δύο φύλα.

Αναπαραγωγή στον άνδρα

Τα όργανα αναπαραγωγής στον άντρα είναι οι όρχεις, οι επιδυδιμίδες, οι σπερματικοί πόροι, ο προστάτης και οι σπερματοδόχες κύστεις. Οποιαδήποτε δυσλειτουργία ή αδυναμία σε κάποιο από αυτά, μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα.

Η βασική και αρχική εξέταση που μπορεί να δώσει στοιχεία για κάποιο τυχόν πρόβλημα είναι η εξέταση σπέρματος. Πρόκειται για μία εξέταση απλή για τον άντρα και καθόλου επώδυνη. 

Αναπαραγωγή στη γυναίκα

Τα όργανα αναπαραγωγής της γυναίκας είναι οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες, η μήτρα και ο κόλπος από τον οποίο εισέρχεται το σπέρμα, είτε με τη φυσιολογική επαφή, είτε με εξωσωματική γονιμοποίηση. Η γυναίκα, εκτός από το βασικό γυναικολογικό έλεγχο, υποβάλλεται συνήθως σε ορμονικές εξετάσεις και σαλπιγγογραφία κι αν όλα αποδειχτούν καλά, γίνονται πιο εξειδικευμένες εξετάσεις και συζητά το ζευγάρι για τις επιλογές του.

Σήμερα, υπάρχουν πολλά τεστ που εντοπίζουν αν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο και σπάνιο πρόβλημα ενώ και η αντιμετώπιση της υπογονιμότητας περιλαμβάνει από σπερματέγχυση, μέχρι μίνι εξωσωματική, και κανονική εξωσωματική γονιμοποίηση.

Σχετικά Άρθρα