ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

4 μύθοι για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία των γυναικών

28 Ιουνίου 2022, 18:00

images

Η αναπαραγωγική υγεία των γυναικών πάντα αποτελούσε πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία διάφορων μύθων. Όσον αφορά τη σεξουαλικότητα των γυναικών, συχνά αυτή θεωρείται ταμπού. Από το να μην μιλάμε ανοιχτά για την έμμηνο ρύση, μέχρι τη μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα των γυναικών, όλα θεωρούνται ταμπού. 

Eάν αναρωτιέστε τι ισχύει και τι όχι σχετικά με τη σεξουαλική και αναπαραγωγική σας υγεία, ήρθε η ώρα να καταρρίψουμε ορισμένους μύθους:

Η ανυπαρξία συμπτωμάτων σημαίνει ότι δεν υπάρχει σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ)

Αυτή είναι μια ευρέως αποδεκτή άποψη, ωστόσο τα ΣΜΝ μπορούν να εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους στο σώμα μας. Μια μελέτη του 2011 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sexually Transmitted Diseases διαπίστωσε ότι το 63% των περιπτώσεων χλαμυδίων και το 54% των περιπτώσεων γονόρροιας δεν εμφάνισαν συμπτώματα.

Το αντισυλληπτικό χάπι σάς προστατεύει από ΣΜΝ

Εάν πιστεύετε ότι η λήψη ενός αντισυλληπτικού χαπιού θα διασφαλίσει ότι δεν έχετε μολυνθεί από ΣΜΝ, κάνετε λάθος. Η κύρια αποστολή του χαπιού είναι να αποτρέψει την εγκυμοσύνη, όχι τη μόλυνση από ΣΜΝ. Ωστόσο, αν ψάχνετε για κάτι που μπορεί να κάνει και τα δύο, τα προφυλακτικά είναι η μόνη μέθοδος που προστατεύει από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και ΣΜΝ ταυτόχρονα.

Όλες οι νέες μαμάδες προσαρμόζονται εύκολα στη μητρότητα

Δεν είστε κακή μητέρα εάν αισθάνεστε ψυχολογικά πεσμένη μετά την απόκτηση μωρού. Η μητρότητα δεν είναι ένας διακόπτης που θα ανάψει αμέσως μετά τον τοκετό. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Utah, τρεις στις τέσσερις γυναίκες θα εμφανίσουν κάποιο είδος κατάθλιψης μετά τον τοκετό. Εάν η κατάθλιψή σας διαρκεί περισσότερο από μερικές εβδομάδες ή επιδεινώνεται, θα πρέπει να επισκεφτείτε ειδικό γιατρό. Μπορεί να έχετε επιλόχεια κατάθλιψη, μια σοβαρή ασθένεια που χρειάζεται θεραπεία.

Ο χυμός διαφόρων μούρων θεραπεύει την ουρολοίμωξη

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Utah, ο χυμός Cranberry δεν θα θεραπεύσει τις ουρολοιμώξεις ή τις βακτηριακές λοιμώξεις που προκαλούν συχνή ούρηση και πόνο στην πλάτη και τη λεκάνη. 

Αν και μπορεί να εμποδίσει την προσκόλληση βακτηρίων στα τοιχώματα της κύστης, οι ερευνητές εξακολουθούν να μελετούν εάν η κατανάλωση χυμού cranberry θα θεραπεύσει πλήρως το πρόβλημα. Συνιστάται λοιπόν να σκεφτείτε να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν γυναικολόγο που μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά και να προτείνει κλασικές και δοκιμασμένες θεραπείες.


Σχετικά Άρθρα