ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς να πείσουμε την οικογένεια να τρώει λαχανικά

30 Αυγούστου 2019, 07:50

images

Kολοκυθάκια, μελιτζάνες, αγγούρι, ντομάτες, φασολάκια, καρότα, κουνουπίδι, μπρόκολο, μπάμιες, σπανάκι, μαρούλι, λάχανο είναι μερικά μόνο από τα λαχανικά που μπορούμε και πρέπει να χρησιμοποιούμε καθημερινά στη διατροφή μας ώστε να παίρνουμε διάφορες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία αλλά να διευκολύνουμε και τη λειτουργία του εντέρου.

Τα λαχανικά είναι απαραίτητα και για τα δύο φύλα και για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Τα παιδιά από 1 έτους περίπου ξεκινούν να τα τρώνε σε σούπα ενώ το ίδιο απαραίτητα είναι σε νήπια, παιδιά σχολικής ηλικίας, εφήβους, νέους, μεσήλικες και ηλικιωμένους.

Ωμά, στον ατμό, νερόβραστα, λαδερά, στο φούρνο, τηγανιτά, όπως κι αν τα φάμε είναι θρεπτικά, ελαφριά και πολύ νόστιμα και έχουν καθορίσει αυτό που όλος ο πλανήτης ονομάζει «μεσογειακή διατροφή».

Ας μην γελιόμαστε!  Χιλιάδες έρευνες το επιβεβαιώνουν εδώ και δεκαετίες ότι όλοι πρέπει να τρώμε λαχανικά.

Τι γίνεται όμως με παιδιά και ενήλικες που όταν λένε «πεινάω», εννοούν «θέλω να φάω κρέας ή μακαρόνια;».

Τι να κάνει μια σύζυγος και μητέρα όταν τα μέλη της οικογένειάς της αρνούνται πεισματικά ακόμα και να δοκιμάσουν να φάνε μια μέρα σκέτα λαχανικά;

Οι ειδικοί, όπως η διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαρία Τουμπή, συστήνουν κάποια tips που ίσως βοηθήσουν:

-Επιμονή: Αν αρνούνται, ειδικά τα παιδιά, το άτομο που μαγειρεύει στο σπίτι πρέπει να συνεχίσει –μαζί με μια άλλη επιλογή- να προσφέρει στο καθημερινό τραπέζι και κάποιο λαχανικό σε σαλάτα ή μαγειρεμένο.

-Ποικιλία: Αφού δεν τους αρέσουν τα λαχανικά, ας μην τους έχουμε καθημερινά την ίδια επιλογή. Ας έχουμε διαφορετικό λαχανικό στο τραπέζι κάθε μεσημέρι. Κάτι θα βρουν τελικά που να τους αρέσει περισσότερο και να το ζητούν.

-Φαντασία: Ας δώσουμε «χρώμα» και «σχήματα» στο πιάτο με τα λαχανικά. Ας τοποθετήσουμε ωραία σε μια πιατέλα τα διάφορα λαχανικά ώστε να τραβούν την προσοχή τουλάχιστον οπτικά. 

-Επιλογή: Όποτε αυτό είναι εφικτό, πάμε με τα παιδιά ή τον σύζυγο στο σούπερ μάρκετ και ζητούμε από εκείνους να επιλέξουν τι είδους λαδερό και τι είδους σαλάτα θέλουν για τις επόμενες ημέρες.

Τι είναι λάθος

Δεν πρέπει να επιβραβεύουμε την κατανάλωση των λαχανικών με ένα γλυκό στο τέλος του γεύματος.

Πηγή: thehealthlab

Σχετικά Άρθρα