ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πως επηρεάζουν την ψυχολογία μας οι διάφοροι ήχοι

25 September 2019, 16:11

images

Νευροεπιστήμονες ανέλυσαν την συμπεριφορά και τα σχόλια εθελοντών που άκουγαν μια σειρά από ήχους και μάλιστα σε ένα μεγάλο εύρος συχνοτήτων.

Ανακάλυψαν ότι σε άλλους ήχους ο εγκέφαλος αντιδρά θετικά και ουδέτερα και σε άλλους αρνητικά.

Γιατί οι έντονοι ήχοι μας ανησυχούν; Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο με τους ήχους σε συγκεκριμένες συχνότητες;

Τα ερωτήματα αυτά προσπάθησαν να απαντήσουν νευροεπιστήμονες από το University Geneva (UNIGE) και το Geneva University Hospitals (HUG) και τελικά έκαναν δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

Οι ήχοι των συναγερμών που είναι τεχνητοί, και οι ήχοι των κραυγών ενός ανθρώπους που είναι φυσικοί, είναι τοποθετημένοι σε συχνότητες μεταξύ 40 και 80 Hz. Και ο ανθρώπινος εγκέφαλος τους εκλαμβάνει ως ήχους κινδύνου. Ας δούμε τον λόγο:

Οι ερευνητές έκαναν πειράματα με τους 16 εθελοντές τους παίζοντας ήχους από 0 σε 250 Hz.

Τους ζητήσαμε να ξεχωρίσουν και να περιγράψουν τους ήχους», εξηγεί ο Δρ. Luc Arnal, ερευνητής από το τμήμα Basic Neurosciencesi UNIGE's της Ιατρικής Σχολής.

Βάση των απαντήσεων που έδωσαν οι συμμετέχοντες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ανώτατο όριο ενόχλησης το ένιωθαν στα 130 Hz.

Αλλά ο εγκέφαλος θεωρεί ανυπόφορους και ανησυχητικούς τους ήχους μεταξύ 40 και 80 Hzστους οποίους περιλαμβάνονται οι συναγερμοί, οι κραυγές και τα πολύ έντονα κλάματα μωρού.

Πάντως το γεγονός είναι ότι ο εγκέφαλός μας και η ψυχολογία μας επηρεάζονται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο από τους ήχους και τις διάφορες συχνότητες .

«Επιτέλους καταλάβαμε τον μηχανισμό με τον οποίο ο εγκέφαλος δείχνει να ανταποκρίνεται στις συχνότητες.

Αυτό θα μας βοηθήσει και σε ασθένειες όπως είναι η Αλτσχάϊμερ, ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια που θεωρούμε ότι ίσως διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο μέσω εξετάσεων με συχνότητες ήχων», σημείωσε ο Δρ. Arnal, ανοίγοντας επιστημονική συζήτηση σε ένα πεδίο εντελώς παρθένο που -όπως όλα δείχνουν- έχει να δώσει πολλά στις νευροεπιστήμες.

Σχετικά Άρθρα