ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το άγχος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας στους νέους άνδρες;

29 Ιανουαρίου 2022, 08:00

images

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία όλων μας, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι, όταν οι μεσήλικες άνδρες ανησυχούν πολύ, αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη, καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικό. Μάλιστα, αυτή η αύξηση του κινδύνου είναι ισοδύναμη με τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με την έντονη κατανάλωση αλκοόλ.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το άγχος συνδέεται με ανθυγιεινές βιολογικές διεργασίες που ανοίγουν το δρόμο για την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων και διαβήτη στους άνδρες», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Lewina Lee, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και ψυχολόγος κλινικής έρευνας στο Εθνικό Κέντρο για τη Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες του Συστήματος Υγείας VA Boston.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Heart Association και περιελάμβανε περισσότερους από 1.550 άνδρες (ηλικίας 53 ετών κατά μέσο όρο), οι οποίοι συμμετείχαν στη Μελέτη Κανονιστικής Γήρανσης. Αυτοί οι άνδρες δεν είχαν σημαντικές ασθένειες στην αρχή της μελέτης. Οι επιστήμονες εξέτασαν 7 βιολογικούς παράγοντες κινδύνου - συμπεριλαμβανομένων της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, του δείκτη μάζας σώματος, του σακχάρου στο αίμα και ενός δείκτη φλεγμονής. Επί τρία έως πέντε χρόνια έως ότου οι άνδρες πέθαναν ή αποχώρησαν από τη μελέτη.

Ο  κίνδυνος θεωρείτο αυξημένος εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεων ήταν υψηλότερα από τα όρια στις εθνικές κατευθυντήριες γραμμές ή οι άνδρες έπαιρναν φάρμακα για τον έλεγχό του. Οι συμμετέχοντες έλαβαν έναν βαθμό για κάθε αυξημένο παράγοντα κινδύνου. Απάντησαν επίσης σε τυπικά ερωτηματολόγια που μετρούν το άγχος και την ανησυχία όταν ξεκίνησε η μελέτη.

Οι άνδρες που ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα άγχους είχαν 10% έως 13% περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν σε υψηλό βιολογικό κίνδυνο για καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό ή διαβήτη, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Ψυχοκοινωνικοί παράγοντες που σχετίζονται με το άγχος, όπως η ισχυρότερη τάση ερμηνείας ακόμη και ουδέτερων καταστάσεων ως στρεσογόνων ή η αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων, μπορεί να σημαίνουν ότι τα αγχώδη άτομα είναι λιγότερο ικανά να αντιμετωπίσουν τους στρεσογόνους παράγοντες και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για κακή ψυχική υγεία γενικά και κίνδυνο ασθένειας», δήλωσε η Lee.

Οι αγχώδεις άνδρες είχαν μεγαλύτερο αριθμό παραγόντων υψηλού κινδύνου σε όλες τις ηλικίες, ακόμη και όταν οι ερευνητές έλεγξαν άλλους γνωστούς κινδύνους για καρδιακές παθήσεις, όπως είναι το οικογενειακό ιστορικό.

Ωστόσο, η μελέτη είχε τους περιορισμούς της. Οι ερευνητές δεν είχαν δεδομένα για το εάν οι άνδρες είχαν διαγνωστεί με αγχώδη διαταραχή. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες ήταν όλοι άνδρες και σχεδόν όλοι λευκοί, επομένως τα ευρήματα μπορεί να μην είναι ίδια σε άλλες ομάδες. Για το λόγο αυτό, καθίσταται σαφές πως απαιτείται περαιτέρω έρευνα.




Σχετικά Άρθρα