ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα παιδιά προνηπιακής ηλικίας χρειάζονται 10 ώρες ύπνου

13 Ιουλίου 2022, 09:00

images

Οι 10 ώρες ύπνου είναι απαραίτητες για τα παιδιά κάτω των 5 ετών και οι αντίθετες πρακτικές έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την ψυχολογία τους, όπως επισημαίνει νέα έρευνα. Αν σκεφτεί μάλιστα κάποιος ότι περισσότερα από τα μισά παιδιά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ηλικίας 6 έως 17 ετών κοιμούνται λιγότερο από 8 ώρες κάθε νύχτα, καταλαβαίνουμε ότι εξηγούνται πολλά...

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που κοιμόντουσαν 10 ή περισσότερες ώρες τη νύχτα, αντιμετώπιζαν ευκολότερα την πρώτη χρονιά του νηπιαγωγείου, σε ό,τι αφορά το κοινωνικό και συναισθηματικό κομμάτι. Ανέφεραν, επίσης, ότι τα παιδιά με επαρκή ύπνο είχαν καλύτερη μαθησιακή δέσμευση και καλύτερες μαθητικές επιδόσεις από τα παιδιά που κοιμόντουσαν λιγότερο από 10 ώρες τη νύχτα.

«Αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ακόμη περισσότερο την ευρέως διαδεδομένη θέση ότι ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη συνολική μας λειτουργία», δήλωσε η Michelle Hintz, παιδοψυχολόγος στη Φλόριντα. «Ο ύπνος είναι σημαντικός για τη ρύθμιση της όρεξης, των ορμονών και του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Για τα παιδιά, ο ύπνος συμβάλλει επίσης στη συναισθηματική ρύθμιση, την ανοχή στην απογοήτευση και τη γενική διάθεση. Κάθε γονέας μπορεί να βεβαιώσει ότι γνωρίζει πότε το παιδί του είναι υπερβολικά κουρασμένο».

Ωστόσο, οι γονείς δεν πρέπει να βγάλουν βιαστικά και σταθερά συμπεράσματα από αυτή τη μικρή μελέτη, είπε η Δρ. Rebekah Diamond, νοσηλεύτρια παιδιών στη Νέα Υόρκη και επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

«Το τι σημαίνει «καλός» ύπνος ή αρκετός ύπνος είναι περίπλοκο και διαφορετικό για κάθε άτομο και παιδί», είπε η Diamond. «Όταν εξετάζετε αυτή τη μελέτη ή οποιαδήποτε μελέτη, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η συσχέτιση δεν ισούται με την αιτιότητα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο σταθερός ύπνος 10 ή περισσότερων ωρών κάθε βράδυ σχετίζεται με καλύτερα αποτελέσματα στο νηπιαγωγείο, επειδή γνωρίζουμε πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για την κοινωνική αλληλεπίδραση, τη μάθηση, τη διάθεση και τη σωματική ευεξία».

«Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμοί στο κατά πόσο μπορούμε να συμπεράνουμε ότι πρόκειται για αιτιώδη συνάφεια με βάση τη μελέτη», προσέθεσε. «Θα μπορούσαν να υπάρχουν άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν σε καλύτερο ύπνο και καλύτερη προσαρμογή στο σχολείο, για παράδειγμα. 

Η μελέτη είναι επίσης σχετικά μικρή, οπότε ενώ είναι υπέροχο να βλέπουμε δεδομένα που βοηθούν στην υποστήριξη του πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για τα παιδιά, δεν μπορούμε να γενικεύσουμε πάρα πολύ. Ο ύπνος είναι σημαντικός, αλλά είναι μόνο ένα κομμάτι από το ευρύτερο παζλ της υγείας των παιδιών».


Σχετικά Άρθρα