ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συναισθήματα μοναξιάς: Πώς να τα αντιμετωπίσουμε

03 Ιουλίου 2023, 09:00

images

Στο ερώτημα του πώς να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματα που δημιουργεί η σκέψη ότι «δεν αξίζετε», μία αυστριακή μελέτη απαντά ότι αυτή η πεποίθηση μπορεί να έχει τα θεμέλιά της στη μοναξιά. Αξιολογώντας την αίσθηση της αποδέσμευσής σας από τον έξω κόσμο και τις στενές σχέσεις, ξεκινήστε απλώς ρωτώντας τον εαυτό σας πόσο μόνοι αισθάνεστε.

Όταν θα έχετε διαχωρίσει τα αισθήματα μοναξιάς σας από τα υπόλοιπα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να βιώνετε, έρχεται η ώρα να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε μέρος αυτής της αίσθησης που εκπέμπετε προς τα έξω. Οι υπόλοιποι άνθρωποι είναι σε θέση να παρατηρούν αυτό το συναίσθημα, ειδικά εκείνοι που σας γνωρίζουν καλύτερα.

Στη συνέχεια, κάντε έναν απολογισμό του πόσο συχνά συναντιέστε με φίλους. Ποια είναι η φύση αυτών των φιλιών—είναι στενές, καταφεύγετε σε αυτές για βοήθεια και συμβουλές- ; Σας βοηθούν να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα; Μια αντικειμενική αξιολόγηση αυτών των σχέσεων, θα μπορούσε να σας βοηθήσει να δώσετε ένα σημείο αναφοράς από το οποίο μπορείτε να ξεκινήσετε την προσπάθεια αντιμετώπισης των αρνητικών συναισθημάτων.

Όπως μεταδίδει το Psychology Today, το συναίσθημα μοναξιάς μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν συμμετέχετε ενεργά σε δραστηριότητες, οι οποίες εμπεριέχουν την κοινωνική αλληλεπίδραση. Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του αισθήματος αυτού, οι δραστηριότητες που κάνετε δεν χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα συναρπαστικές, αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα πρώτο βήμα για την ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων. Εάν πραγματικά δεν μπορείτε να σκεφτείτε κάποιον με τον οποίο θα συμμετείχατε σε αυτή τη διαδικασία, δοκιμάστε να εξερευνήσετε νέες δραστηριότητες που μπορούν να έχουν κοινωνική βάση, όπως να παρακολουθήσετε ένα μάθημα.

Η συναισθηματική μοναξιά, η οποία συχνά συσχετίζεται με την κατάθλιψη, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Ωστόσο, η κατάθλιψη είναι μια θεραπεύσιμη κατάσταση και δεν χρειάζεται να ζείτε με αυτήν για πάντα. Στην πραγματικότητα, ορισμένες θεραπείες για την κατάθλιψη περιλαμβάνουν ακριβώς το παραπάνω βήμα της εξάσκησης τρόπων για να εμπλακείτε σε δραστηριότητες που μπορούν να τονώσουν τη διάθεσή σας.

Συνοψίζοντας, το να νιώθετε ότι δεν συμμετέχετε σε κάτι σημαντικό, αξιόλογο ή ευχάριστο μπορεί να προέρχεται από μια υποκείμενη αίσθηση μοναξιάς. Η αντιμετώπιση της μοναξιάς μπορεί να σας βοηθήσει να μπείτε σε ένα μονοπάτι για μία πιο ευτυχισμένη ζωή.



Σχετικά Άρθρα