ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έτοιμος να κριθεί για νέα παράταση χορηγίας ο ΟΚΥπΥ

29 Απριλίου 2024, 06:10

images

Αισιοδοξία ότι θα καταστεί εφικτή η υλοποίηση του πλάνου τριετίας του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), στο οποίο βασίστηκε η απόφαση για επέκταση της παραχώρησης κρατικής χορηγίας για ακόμη ένα χρόνο, εκφράζεται εκ μέρους του Οργανισμού.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, o Γενικός Οικονομικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ Ρομπέρτο Καραχάννας, σημείωσε ότι δεν προκάλεσε ικανοποίηση το γεγονός ότι τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών δεν παραχώρησαν διετή παράταση της κρατικής χορηγίας προς τον ΟΚΥπΥ.

Τόνισε εντούτοις, πως «είμαστε έτοιμοι να μας κρίνουν, για αυτό αρχίσαμε να υλοποιούμε τις δράσεις ακολουθώντας το πλάνο μας».  

«Αν και ο Οργανισμός αιτήθηκε δύο χρόνια παράτασης, για να συμπίπτουν με τη συμπλήρωση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στο οποίο πολλά έργα είναι ενταγμένα, παρόλα ταύτα αποδέχεται ότι το κράτος ενέκρινε επέκταση της χορηγίας για ένα έτος, με σκοπό να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των δράσεων του».

«Καλό είναι να υπάρχει πίεση στον Οργανισμό, για να μάθουν όλοι να εργάζονται όπως εργάζεται ο ιδιωτικός τομέας» παρατήρησε.

«Από τη στιγμή που ανταγωνιζόμαστε εντός ΓεΣΥ με ιδιώτες θα πρέπει όλοι να μάθουμε ότι υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, κόστος κοκ.», υπέδειξε.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της τελευταίας συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής την περασμένη Πέμπτη, κατά την οποία εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για παραχώρηση χρονικής παράτασης στη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ μέχρι τις 31.5.2025, οι βουλευτές που τοποθετήθηκαν επεσήμαναν ότι ο ΟΚΥπΥ πρέπει να αποδείξει ότι εργάζεται προς υλοποίηση του πλάνου δράσης.

Σε πέντε ενότητες το πλάνο τριετίας

Υπενθυμίζεται ότι το πλάνο τριετίας του Οργανισμού περιλαμβάνει πέντε ενότητες.

Η πρώτη ενότητα αφορά την αύξηση εσόδων, η δεύτερη μείωση εξόδων, η τρίτη την τακτοποίηση συμφωνιών με ΟΑΥ, Υπουργείο Υγείας για αρμόδιες  αρχές, η τέταρτη ενότητα αγορά τα αναπτυξιακά έργα, εξοπλισμό και κεφαλαιουχικά και η πέμπτη ενότητα τον εκσυγχρονισμό του οργανισμού.

«Αυτές οι πέντε ενότητες έχουν ένα βάθος χρόνου για να υλοποιηθούν και να φέρουν αποτελέσματα. Ο Οργανισμός εργάστηκε πολύ πάνω στο πλάνο, με δράσεις σε όλα τα επίπεδα», σημείωσε ο κ. Καραχάννας.

Απαριθμώντας τις δράσεις, από τις οποίες ορισμένες έχουν ήδη ξεκινήσει και άλλες δρομολογούνται, o οικονομικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ ανέφερε:

«Θα αρχίσουμε να κτίζουμε το νέο κτήριο του Μακάριου νοσοκομείου και ήδη προχωράμε με τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων Λεμεσού, Πάφου και Αμμόχωστου».

«Σε ότι αφορά την ψυχική υγεία ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση και πάμε στη δεύτερη. Οι ασθενείς άρχισαν να έρχονται πίσω στον Οργανισμό και πλέον εργαζόμαστε με κριτήρια ιδιωτικού τομέα και έχουμε απογευματινά ωράρια, πιστοποιήσεις, κέντρα αριστείας».

Τέρμα στις δωρεάν υπηρεσίες ΟΚΥπΥ

Πέραν από τις δράσεις για εκσυγχρονισμό του ΟΚΥπΥ, ο κ. Καραχάννας ανέφερε ότι στο πλαίσιο της αύξησης των εσόδων του, ο οργανισμός θα έχει πλέον έσοδα από όλα τα υπουργεία και τμήματα στα οποία προσφέρει υπηρεσίες.

«Έχουμε και τη συμφωνία με τον ΟΑΥ για τις υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος (ΥΓΟΣ). Με το υπουργείο υγείας κλείσαμε συμφωνία και πλέον τιμολογούμε ό,τι έχει σχέση με δημόσια υγεία και επιπλέον, συμφωνήσαμε με τα υπουργεία Εσωτερικών, Παιδείας και Δικαιοσύνης για τη διαχείριση των αιτητών ασύλου», επεσήμανε.

«Όλες οι συμφωνίες είναι εκεί και πλέον ο οργανισμός δεν θα τις παρέχει δωρεάν», τόνισε.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

 

 

Σχετικά Άρθρα