ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συγκεκριμένες οι σωστές ώρες ύπνου ανά ηλικία- Μάθετε πόσο πρέπει να κοιμόσαστε

10 Φεβρουαρίου 2020, 09:05

images

Ο ύπνος είναι μια απαραίτητη για τον οργανισμό μας λειτουργία που κάνει ένα είδος "επανεκκίνησης" στον εγκέφαλο και τις αντοχές του σώματος. Όπως δείχνουν νέες έρευνες μάλιστα, είναι σημαντικό να κοιμόμαστε  περισσότερο ή λιγότερο ανάλογα με την ηλικία μας ώστε να παραμένουμε υγιείς και λειτουργικοί.

Οι ερευνητές από το National Sleep Foundation, αναφέρουν μάλιστα ότι οι ανάγκες μας για ύπνο καθώς περνούν τα χρόνια  αλλάζουν ως εξής:

Νεογέννητα (0 έως 3 μηνών): 14-17 ώρες

Βρέφη (4 έως 11 μηνών): 12-15 ώρες

Νήπια που μπουσουλούν (1-2 ετών): 11-14 ώρες

Νηπιαγωγείο (3-5 ετών): 10-13 ώρες

Σχολείο (6-13 ετών): 9-11 ώρες

Έφηβοι (14-17 ετών): 8-10 ώρες

Νεαροί ενήλικοι (18-25 ετών): 7-9 ώρες

Ενήλικοι (26-64 ετών): 7-9 ώρες

Μεγαλύτεροι ενήλικοι (65+ ετών): 7-8 ώρες.

Και τα όρια αυτά δεν πρέπει να τα αγνοούμε καθώς, όπως λένε οι ειδικοί, κακό μας κάνει τόσο ο λιγότερος, όσο και ο περισσότερος ύπνος. 

Μάλιστα οι νεαροί ενήλικοι (18-25 ετών) δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες ή πάνω από 11 ώρες. Ενώ οι ενήλικοι (26-64 ετών) δεν πρέπει να κοιμούνται λιγότερες από 6 ή πάνω από 10 ώρες την ημέρα. Τέλος, οι ενήλικοι άνω των 65 ετών είναι επικίνδυνο για την υγεία τους αν κοιμούνται λιγότερες από 5 ώρες ή περισσότερες από 9 ώρες.

Οι πιο συχνές επιπτώσεις από τον λιγότερο ύπνο είναι η κόπωση και η αυξημένη όρεξη για φαγητό. Προβλήματα όμως δημιουργούνται και στην κοινωνική ζωή, στην δυνατότητα να συγκρατούμε τα νεύρα μας, στην ενσυναίσθηση, δηλαδή στην συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου, ενώ μειώνεται η αντοχή μας στον πόνο. 

Και αυτό το τελευταίο έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν εκατομμύρια ηλικιωμένοι στον κόσμο που παίρνουν πολλά παυσίπονα για μυοσκελετικούς πόνους, πονοκέφαλο και γαστρεντερικά συμπτώματα που κανονικά θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται χωρίς φάρμακα.


Σχετικά Άρθρα