ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς να αντιμετωπίσουμε το στρες που οδηγεί στην υπέρταση

23 Ιουνίου 2023, 09:00

images

Η έρευνα για τη σχέση μεταξύ στρες και υπέρτασης είναι συνεχής. Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι το άγχος συμβάλλει σε άλλους παράγοντες κινδύνου για υπέρταση, όπως η χαμηλής ποιότητας διατροφή και η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ.

Μερικές στρατηγικές για να διαχειριστούμε το άγχος και να αισθανθούμε ότι ελέγχουμε περισσότερο τη ζωή μας είναι:

- Να "μιλάμε" όμορφα στον εαυτό μας: Προσπαθείστε να μετατρέψετε τις αρνητικές σκέψεις σε θετικές. Για παράδειγμα, εάν κάποιος σκέφτεται «δεν μπορώ να το κάνω αυτό», θα μπορούσε να σκεφτεί «θα κάνω το καλύτερο δυνατό».

- Να αφιερώνουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας: Βρείτε 15-20 λεπτά καθημερινά για να καθίσετε σε ένα ήσυχο μέρος, να χαλαρώσετε και να αναπνεύσετε βαθιά.

- Να ασχοληθούμε τακτικά με την άσκηση: Η συμμετοχή σε δραστηριότητες που απολαμβάνετε, όπως το περπάτημα, το κολύμπι ή η γιόγκα, μπορεί να σας βοηθήσει να αποβάλετε την ένταση από τον οργανισμό σας και να αισθανθείτε  λιγότερο άγχος.

- Να κάνουμε κάτι ευχάριστο: Τα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας για ευχάριστες δραστηριότητες, ακόμη και για 15 μόνο λεπτά, μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε διαφορετικά και πιο ήρεμοι σε αγχωτικές καταστάσεις.

- Να έχουμε ένα σχέδιο: Μερικές φορές είναι εύκολο να εντοπίσετε με ακρίβεια τις καταστάσεις που σας αναστατώνουν, όπως το να περνάτε χρόνο με συγκεκριμένα άτομα που σας ενοχλούν ή να οδηγείτε σε κίνηση σε ώρες αιχμής. Μπορείτε να καταστρώσετε ένα σχέδιο για να αποφύγετε αυτές τις καταστάσεις όταν είναι δυνατόν και να μειώσετε τον αντίκτυπό τους στην ψυχική σας ισορροπία.

- Να μάθουμε να λέμε «όχι»: Το να αναλαμβάνετε πολλά και να προσπαθείτε να ανταποκριθείτε στις προσδοκίες των άλλων μπορεί να αυξήσει το άγχος.

- Να μειώσουμε τη χρήση αλκοόλ και νικοτίνης: Συχνά μπορεί να καταφεύγετε στο αλκοόλ και τα τσιγάρα για να ανακουφιστείτε από το στρες. Ενώ και οι δύο ουσίες μπορεί να ανακουφίσουν προσωρινά το στρες, παρεμβαίνουν στην ισορροπία των χημικών ουσιών και των διεργασιών στον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα στρες με την πάροδο του χρόνου. Η μείωση τόσο της κατανάλωσης αλκοόλ όσο και του καπνίσματος μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο υπέρτασης.

- Να κοιμηθούμε περισσότερο: Υπάρχει στενή σχέση μεταξύ του στρες και του ύπνου. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου και ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα στρες. Οι ενήλικες θα πρέπει να στοχεύουν στο να κοιμούνται για 7-9 ώρες κάθε νύχτα.


Σχετικά Άρθρα