ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς να αντιμετωπίσουμε το επιθετικό παιδί

15 Δεκεμβρίου 2020, 09:00

images

Ένα παιδί που σηκώνει το χέρι και χτυπάει τους γονείς του, τα αδέλφια του, τους φίλους του, ακόμα και τους δασκάλους του, δημιουργεί αναστάτωση και απόγνωση στους γονείς καθώς όσο μεγαλώνει, δείχνει να χειροτερεύει...

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούμε στο χτύπημα του παιδιού μας είναι το κλειδί για να σταματήσουμε αυτή τη συμπεριφορά! Και παραθέτουν τους διαφορετικούς τρόπους μέσω των οποίων μπορούν οι ενήλικες να τα καταφέρουν να αντιστρέψουν την κακή συμπεριφορά. 

Πρώτα από όλα, συστήνουν να καθιερώσουν κανόνες στο σπίτι και να κάνουν γνωστές τις συνέπειες ώστε να επιβάλλεται μέσω αυτών η τήρησή τους. Επίσης, μία στρατηγική είναι να καταστήσουν σαφές ότι το χτύπημα, οι κλωτσιές και οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση επιθετικότητας, δεν επιτρέπονται. Κι αντί να πουν, «Μην χτυπάς», ας πουν «Ό,τι έχεις να πεις, πες το ήρεμα». Αν το παιδί γνωρίζει τους κανόνες αλλά συνεχίζει να χτυπά, μπορούν να χρησιμοποιήσουν μερικές από τις ακόλουθες συνέπειες:

-Για ορισμένα παιδιά, το time-out ή το time-in μπορεί να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να τα αποτρέψετε από το να χτυπήσουν ξανά. Η μέθοδος αυτή αφορά την πειθάρχηση του παιδιού μέσω της απομάκρυνσης και της απομόνωσής του. 

- Η κατάργηση προνομίων μπορεί να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική πειθαρχίας όταν τα πράγματα ξεφεύγουν και το παιδί δεν ανταποκρίνεται σε άλλες μεθόδους. Περιορίστε την πρόσβαση του παιδιού σε ηλεκτρονικά είδη ή σε ορισμένα παιχνίδια για 24 ώρες ή λιγότερο, ανάλογα με την ηλικία του.

-Η ενίσχυση καλών συμπεριφορών με θετικές συνέπειες μπορεί να ενθαρρύνει το παιδί να σταματήσει να χτυπά. Μπορείτε επίσης να παινέψετε το παιδί σας όταν κάνει τρυφερές χειρονομίες. Όταν σας αγκαλιάζει, πείτε του γλυκά πόσο πολύ σας αρέσουν αυτές οι αγκαλιές.

-Δεν αρκεί απλώς να πεις στα παιδιά, «Μην χτυπάς». Διδάξτε επίσης στο παιδί σας τις ικανότητες διαχείρισης θυμού. Ενθαρρύνετε το να διαβάσει ένα βιβλίο, να σχεδιάσει μια ζωγραφιά, να πάρει μια βαθιά ανάσα ή να πάει στο δωμάτιό του όταν αισθάνεται θυμωμένο. 

Και βέβαια αποφύγετε τη σωματική τιμωρία καθώς η βία φέρνει περισσότερη βία.


Σχετικά Άρθρα