ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς να αντιμετωπίσετε τις νυχτερινές βάρδιες και τις επιπτώσεις τους στην ψυχολογία

11 Φεβρουαρίου 2022, 16:00

images

Τι κοινό έχουν όλοι οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι πυροσβέστες, οι οδηγοί φορτηγών και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας; Πολλοί από αυτούς εργάζονται άλλοτε πρωί και άλλοτε βράδυ. Η νυχτερινή εργασία μπορεί να είναι δύσκολη και να οδηγήσει σε προβλήματα...

Οι ενήλικες χρειάζονται 7-9 ώρες ύπνου για να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα. Όταν οι άνθρωποι κοιμούνται λιγότερο, είναι προφανές ότι δεν μπορούν να αποδώσουν. Η μόνη λύση είναι να καλυφθεί το κενό που έχει δημιουργηθεί στον ύπνο, το οποίο πρέπει να συμβεί το συντομότερο δυνατό μέσα στην επόμενη μέρα.

Ακολουθούν οι στρατηγικές αντιμετώπισης του Medical News Today για να αντεπεξέλθετε στη βραδινή εργασία:

- Μην καθυστερείτε να πάτε για ύπνο.

- Αφιερώστε χρόνο στον ύπνο: Προσπαθήστε να αφιερώσετε περίπου 7-9 ώρες στον ύπνο μετά από μια νυχτερινή βάρδια, ώστε το σώμα σας να μπορέσει να αποβάλει την κούραση.

- Πάρτε κάτι να φάτε και να πιείτε πριν πάτε για ύπνο: Οι πόνοι στο στομάχι από πείνα ή δίψα μπορεί να σας ξυπνήσουν.

- Αποφύγετε το αλκοόλ πριν προσπαθήσετε να κοιμηθείτε. Το αλκοόλ μπορεί να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε, αλλά μειώνει την ποιότητα του ύπνου και διαταράσσει τα στάδια του ύπνου, γεγονός που θα δεν σας αφήσει να νιώθετε αναζωογονημένοι την επόμενη μέρα.

- Αποφύγετε το κάπνισμα πριν τον ύπνο: Η νικοτίνη είναι διεγερτικό και ως εκ τούτου σας προκαλεί δυσκολίες να κοιμηθείτε.

- Αποφύγετε δραστηριότητες που σας κάνουν να νιώθετε πιο προσεκτικοί. Τουλάχιστον μέχρι τις ώρες πριν από την επόμενη βάρδια.

- Προετοιμάστε την κρεβατοκάμαρά σας για ύπνο: Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιό σας είναι ήσυχο, σκοτεινό και σε άνετη θερμοκρασία.

- Χρησιμοποιήστε ωτοασπίδες για να αποκλείσετε το θόρυβο της ημέρας και κουρτίνες συσκότισης για να αποτρέψετε το φως της ημέρας να εισέλθει στο δωμάτιο. Οι ηλεκτρικοί ανεμιστήρες μπορούν να είναι χρήσιμοι για τη διατήρηση της κυκλοφορίας του αέρα και την παροχή ουδέτερου θορύβου περιβάλλοντος.

- Ελέγξτε την έκθεση στο φως.

- Προσέχετε τη διατροφή σας.

- Πάρτε έναν "υπνάκο" το μεσημέρι όταν μπορείτε.

- Καταναλώστε την καφεΐνη με σύνεση.



Σχετικά Άρθρα