ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς λειτουργεί το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο φάρμακο για τη ΔΕΠΥ

27 Δεκεμβρίου 2022, 16:00

images

Εδώ και δεκαετίες, οι γιατροί θεραπεύουν παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) με μεθυλφαινιδάτη, ένα διεγερτικό φάρμακο που πωλείται ως Ritalin και Concerta, καθιστώντας το ένα από τα πιο ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα που στοχεύουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για το μηχανισμό δράσης του φαρμάκου. Τώρα, μια νέα μελέτη προσπαθεί να γεφυρώσει αυτό το χάσμα και να κατανοήσει πώς η μεθυλφαινιδάτη αλληλεπιδρά με τα δίκτυα γνωστικού ελέγχου και τη συμπεριφορά προσοχής. Η νέα μελέτη εμφανίζεται στο Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging.

Αυτό που γνωρίζουν οι ερευνητές είναι ότι η μεθυλφαινιδάτη θεωρείται ότι βελτιώνει τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ, αυξάνοντας τα επίπεδα ντοπαμίνης στον επικλινή πυρήνα (NAc), έναν κόμβο για τη σηματοδότηση της ντοπαμίνης.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές με επικεφαλής τους Yoshifumi Mizuno, MD, PhD, Weidong Cai, PhD, και Vinod Menon, PhD, χρησιμοποίησαν απεικόνιση εγκεφάλου για να εξερευνήσουν τις επιδράσεις της μεθυλφαινιδάτης στο NAc και ένα λεγόμενο σύστημα τριπλού δικτύου που παίζει σημαντικό ρόλο σε συμπεριφορές που απαιτούν προσαρμοστικό έλεγχο της προσοχής. Ανιχνεύτηκε ανώμαλη δραστηριότητα στο NAc και σε πολλαπλά δίκτυα εγκεφάλου σε παιδιά με ΔΕΠΥ, υποδηλώνοντας ότι η απορρύθμιση στο σύστημα, μπορεί να αποτελεί τη βάση των συμπτωμάτων ΔΕΠΥ και ότι η διόρθωση της δυσλειτουργίας μπορεί να ανακουφίσει αυτά τα συμπτώματα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) για να μετρήσουν τις επιδράσεις της μεθυλφαινιδάτης στην αυθόρμητη εγκεφαλική δραστηριότητα σε 27 παιδιά με ΔΕΠΥ και 49 παιδιά στην ομάδα ελέγχου. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ υποβλήθηκαν σε σάρωση κατά τη διάρκεια δύο διαφορετικών επισκέψεων με διαφορά μίας έως έξι εβδομάδων - μία κατά τη λήψη μεθυλφαινιδάτης και μία κατά τη λήψη εικονικού φαρμάκου (τα περισσότερα αναπτυσσόμενα παιδιά δεν έλαβαν φαρμακευτική αγωγή ή εικονικό φάρμακο.) 

Εκτός του σαρωτή, τα παιδιά με ΔΕΠΥ εκτελούσαν επίσης μια τυποποιημένη εργασία για την αξιολόγηση της παρατεταμένης προσοχής. Επιπλέον, οι ερευνητές δοκίμασαν τη δυνατότητα αναπαραγωγής των επιδράσεων της μεθυλφαινιδάτης στην αυθόρμητη εγκεφαλική δραστηριότητα σε μια δεύτερη ανεξάρτητη κοόρτη.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα παιδιά είχαν καλύτερες επιδόσεις στις εργασίες προσοχής όταν έπαιρναν φάρμακα. Και όπως υπέθεσαν οι ερευνητές, είδαν επίσης μεγαλύτερη αυθόρμητη νευρική δραστηριότητα στο NAc και στα δίκτυα προεξοχής και προεπιλεγμένου τρόπου λειτουργίας όταν χορηγήθηκε μεθυλφαινιδάτη.

"Τα ευρήματά μας δείχνουν σε δύο ανεξάρτητες ομάδες ότι η μεθυλφαινιδάτη αλλάζει την αυθόρμητη νευρική δραστηριότητα στα συστήματα ανταμοιβής και γνωστικού ελέγχου σε παιδιά με ΔΕΠΥ. Οι αλλαγές που προκαλούνται από φάρμακα στα δίκτυα γνωστικού ελέγχου, οδηγούν σε πιο σταθερή παρατεταμένη προσοχή. 

Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν έναν νέο μηχανισμό του εγκεφάλου που βρίσκεται στη βάση της θεραπείας με μεθυλφαινιδάτη στη ΔΕΠΥ και ενημερώστε την ανάπτυξη βιοδεικτών για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της θεραπείας», σημείωσε ο Δρ. Menon, Τμήμα Ψυχιατρικής & Επιστημών Συμπεριφοράς, Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.



Σχετικά Άρθρα