ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ψυχικές διαταραχές και νέοι την εποχή της πανδημίας

17 Νοεμβρίου 2020, 09:00

images

Eπιδείνωση των συμπτωμάτων ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (OCD), άγχους και κατάθλιψης παρουσιάζουν άτομα με αντίστοιχο ιστορικό κατά τη διάρκεια περιόδων κρίσης, όπως είναι η πανδημία που ζούμε. Αυτό αναφέρεται σε έρευνα του Πανεπιστημίου Aarhus που δημοσιεύθηκε στο BMC Psychiatry.

Το ψυχικό τραύμα και το χρόνιο στρες μπορούν να πυροδοτήσουν ή να επιδεινώσουν την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Αυτό είναι γνωστό. Πλην όμως η COVID-19 ενδεχομένως να σχετίζεται με την ανάπτυξη ψυχιατρικών διαταραχών στους ενήλικες που περνούν την δοκιμασία της νόσησης. Αυτό που δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια, όμως, είναι τι σημαίνει η κρίση του κορωνοϊού για παιδιά και νέους ενήλικες.

Η ερευνητικά ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Per Hove Thomsen, αποφάσισε να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αυτοί βιώνουν την κρίση.

Κατά την άνοιξη του 2020, οι ερευνητές απέστειλαν ένα ερωτηματολόγιο σε δύο ομάδες παιδιών και νέων ηλικίας από επτά έως 21 ετών. Η μία ομάδα είχε διαγνωσθεί με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με θεράποντα ιατρό στο νοσοκομείο, ενώ η άλλη εντοπίστηκε μέσω του Οργανισμού OCD της Δανίας. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα είχε λάβει διάγνωση πολλά χρόνια πριν, με τον αριθμό των παιδιών που τελικά απάντησαν στο ερωτηματολόγιο να φτάνει τα 102.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες που ανήκαν στην πρώτη ομάδα ανέφεραν ότι τα συμπτώματά τους είχαν επιδεινωθεί, με το 1/3 να αναφέρεται συγκεκριμένα στο άγχος, άλλο 1/3 στα συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ σχεδόν το 1/5 υποστήριξε ότι και τα δύο συμπτώματα είχαν επιδεινωθεί. Στην άλλη ομάδα, το 73% ανέφερε ότι η κατάσταση είχε επιδεινωθεί, μόλις λίγοι πάνω από τους μισούς αναφέρθηκαν στο άγχος, ενώ το 43% απάντησε πως τα καταθλιπτικά συμπτώματα είχαν αυξηθεί.

Τα παιδιά και οι νέοι, οι οποίοι στο ερωτηματολόγιο περιέγραψαν σκέψεις και άγχος σχετικά με το ότι κάτι σοβαρό θα μπορούσε να συμβεί, όπως το αν νοσήσουν οι ίδιοι ή χάσουν κάποιο μέλος της οικογένειάς τους, βίωναν την πιο σημαντική επιδείνωση στα συμπτώματα ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Το ίδιο παρατηρήθηκε και στα παιδιά που άρχισαν να υποφέρουν από OCD σε μικρή ηλικία.

«Αυτό μπορεί να σχετίζεται τόσο με την άμεση απειλή της μόλυνσης όσο και με τις συνέπειες της ανάγκης διατήρησης κοινωνικής απόστασης, κοινωνικής απομόνωσης και το σημαντικό στοιχείο προσήλωσης στους κανόνες υγιεινής. Η κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμα, γι’αυτό και είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να επικεντρωνόμαστε στα ευάλωτα παιδιά και νέους στο μέλλον», σημείωσε η ειδικός.

Σχετικά Άρθρα