ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πόσα "ακούει" και "αντιλαμβάνεται" ο εγκέφαλος ενώ κοιμόμαστε;

21 Μαΐου 2020, 16:00

images

Μελέτη που εκπονήθηκε από επιστήμονες στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών και το ENS-PSL της Γαλλίας αλλά και στο Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας απέδειξε ότι ο εγκέφαλος "διώχνει" πληροφορίες από τον έξω κόσμο, όπως ο ήχος μίας συζήτησης, κατά τη διάρκεια της φάσης του ύπνου που συνδέεται με τα όνειρα (REM). Και κάπως έτσι, τα όνειρα μας προστατεύουν! 

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology, υποστηρίζουν ότι όταν ονειρευόμαστε, επινοούμε κόσμους που δεν έχουν καμία σχέση με την κανονική ζωή μας ούτε με τον χώρο που κοιμόμαστε και ζούμε. 

Για να κατανοήσουν, λοιπόν, καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος προστατεύει τον εαυτό του από εξωτερικές επιρροές, οι ερευνητές κάλεσαν 18 συμμετέχοντες για πρωινό ύπνο στο εργαστήριο. Ο πρωινός ύπνος είναι πλούσιος σε όνειρα, τα οποία συμβαίνουν κυρίως κατά τη διάρκεια αυτού που γνωρίζουμε ως «ύπνος REM». Κι είναι σε αυτή τη φάση που ο εγκέφαλος παρουσιάζει δραστηριότητα παρόμοια με αυτή που έχει ένας άνθρωπος που έχει ξυπνήσει. Το σώμα, από την άλλη πλευρά, έχει παραλύσει, αν και όχι εντελώς. Κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων φάσεων του ύπνου REM, τα μάτια συνεχίζουν να κινούνται, με την έρευνα να δείχνει ότι αυτές οι κινήσεις σχετίζονται με τα όνειρα (εξ ου και η ονομασία Rapid Eye Movement -REM).

Για να μελετήσουν τον τρόπο που ο εγκέφαλος όταν ονειρεύεται αλληλεπιδρά με εξωτερικούς ήχους, οι επιστήμονες έβαλαν τους εθελοντές να ακούσουν ιστορίες στα γαλλικά και ταυτόχρονα μια ακατανόητη γλώσσα. Συνδυάζοντας το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα με μία τεχνική μηχανικής εκμάθησης, επιβεβαίωσαν ότι ακόμα κι όταν ο εγκέφαλος κοιμάται, συνεχίζει να καταγράφει όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Απέδειξαν επίσης, ότι κατά τη διάρκεια του ελαφρού ύπνου, ο εγκέφαλος θέτει σε προτεραιότητα τον λόγο με νόημα, όπως ακριβώς κάνει και στην κατάσταση της  αφύπνισης. Ο κοιμώμενος εγκέφαλος δηλαδή μπορεί να επιλέξει πληροφορίες από το εξωτερικό περιβάλλον και να τις ενισχύσει ή να τις καταστείλει με ανάλογη ευκολία, βασιζόμενος στο αν βυθίζεται σε όνειρο ή όχι.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο μηχανισμός αυτός καθιστά τον εγκέφαλο ικανό να προστατεύει τη φάση του ονείρου, η οποία είναι απαραίτητη για τη συναισθηματική ισορροπία και την απορρόφηση των γνώσεων της ημέρας. Παρόλο που τα όνειρα κυριαρχούν κατά τη διάρκεια των περιόδων κίνησης των ματιών, μπορούν επίσης να συμβούν και σε άλλες φάσεις του ύπνου. 

Σχετικά Άρθρα