ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παχυσαρκία και ψυχολογία: Όταν το μάτι δεν "χορταίνει"

28 Αυγούστου 2020, 09:00

images

Όταν βρεθούμε μπροστά σε πολλά και λαχταριστά εδέσματα χάνουμε ψυχολογικά τον έλεγχο και το μέτρο σε τέτοιο βαθμό που να διευρύνεται μερικώς το στομάχι μας... Αυτό υποστηρίζουν τα ευρήματα ερευνητικής μελέτης της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρίας που έρχονται στη δημοσιότητα από τις σελίδες του American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology.

Η μελέτη αναφέρει ότι στις περιπτώσεις ατόμων με παχυσαρκία, η χωρητικότητα του στομάχου μετατρέπεται σε ένα βαθμό ώστε να μπορέσουν να καταναλώσουν περισσότερο φαγητό. Οι επί σειρά ετών παχύσαρκοι διαθέτουν μεγαλύτερη χωρητικότητα στομάχου ούτως ή άλλως συγκριτικά με άτομα που είναι το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε κανονικά κιλά. 

Οι ερευνητές έβαλαν σε παρακολούθηση μια ομάδα παχύσαρκων ατόμων (Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 30), που ήταν όμως υγιείς κατά τα άλλα. Στο διάστημα της παρακολούθησης τους υπέβαλαν σε διαλειμματική νηστεία -αρχικά τους δόθηκε να πιουν περίπου 283 γραμμάρια υγρού θρεπτικού συμπληρώματος διατροφής και στη συνέχεια κατανάλωσαν γεύμα σε μπουφέ. Στους εθελοντές δόθηκε οδηγία να πιουν το συμπλήρωμα με σταθερό ρυθμό (28 γραμμάρια ανά λεπτό), με τους ερευνητές να καταγράφουν την αίσθηση κορεσμού ανά 5 λεπτά. Όταν έφθασαν σε σημείο «μέγιστης ή αφόρητης πληρότητας» κλήθηκαν να σταματήσουν.

Τέσσερις ώρες αργότερα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να φάνε όσο ήθελαν από έναν πλούσιο σε υδατάνθρακες μπουφέ επί 30 λεπτά. Η ερευνητική ομάδα μέτρησε την επιθυμία τους να συνεχίσουν να τρώνε μέσω του αριθμού θερμίδων που κατανάλωσαν και μέσω ερωτηματολογίου που αναζητούσε την ικανότητα ενός ατόμου να αντιστέκεται στην επιθυμία υπερβολικής κατανάλωσης τροφής.

Η μελέτη κατέδειξε ότι η μικρότερη χωρητικότητα του στομάχου έχει τη δυνατότητα να μειώσει την πρόσληψη θερμίδων. Ενώ ως προς τον έλεγχο της επιθυμίας για φαγητό, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεγαλύτερος έλεγχος αντιστοιχούσε σε μεγαλύτερη χωρητικότητα στομάχου όταν επρόκειτο για κανονικό γεύμα.

Ωστόσο, στη διατροφική συμπεριφορά στο μπουφέ δεν παρατηρήθηκε το ίδιο μοτίβο. Η αυξημένη πρόσληψη τροφής στον μπουφέ συσχετίστηκε με μειωμένη ικανότητα ελέγχου της επιθυμίας κατανάλωσης, βάσει των απαντήσεων των συμμετεχόντων στο ερωτηματολόγιο.


Σχετικά Άρθρα