ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θρήνος, απώλεια και ελπίδα: Πανανθρώπινα ψυχολογικά μηνύματα της Ανάστασης

14 Απριλίου 2023, 08:00

images

Την περίοδο αυτή γιορτάζουμε τη νίκη κατά του θανάτου και την ελπίδα της Σωτηρίας. Η χριστιανική παράδοση υποδηλώνει ότι ο Χριστός «σηκώνει στην πλάτη του» τις αμαρτίες των ανθρώπων, μέσα από το Θάνατό του. Με τον τρόπο αυτό, διδάσκει την ανιδιοτελή, άνευ όρων, αγάπη προς τον άνθρωπο και τον υπέρτατο αλτρουισμό. Μετά το θάνατο όμως, έρχεται η Ανάσταση!

 Αναφέρει η Δρ Ίλια Θεοτοκά, κλινική ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, Αιγινήτειο Νοσοκομείο:

Στη ζωή μας, εκτός από ευχάριστες και δημιουργικές στιγμές, βιώνουμε απώλειες, πένθος, αδικία, πόνο. Γι' αυτές τις δυσάρεστες στιγμές, πιθανά είμαστε εμείς υπεύθυνοι, ή κάποιοι άλλοι. Ο Χριστός, μέσα από το παράδειγμα του, μας «προτείνει» να δείχνουμε καρτερία, υπομονή, να ελέγχουμε την μνησικακία και τα πάθη μας, να διαχειριζόμαστε ό,τι μας συμβαίνει με αγάπη. Μέσα από τη διαδικασία του πόνου και της απογοήτευσης, ή και της απόγνωσης, μαθαίνουμε να έχουμε ελπίδα και πίστη και να περιμένουμε την Ανάσταση.  

Η Ανάσταση του Χριστού, μας ενθαρρύνει να αγωνιστούμε και  να πιστέψουμε και στη δική μας «ανάσταση», υιοθετώντας στη ζωή μας τις αρχές του χριστιανισμού, που είναι η ανιδιοτελής αγάπη, η ελεημοσύνη, η φροντίδα των αδυνάτων, η ταπεινότητα, η απουσία εγωισμού.

Θα μπορούσαμε μεταφορικά να πούμε ότι ο Χριστός ήταν ο πρώτος «ψυχοθεραπευτής», επειδή, είναι αλήθεια ότι, τηρώντας τις βασικές αρχές του Χριστιανισμού, «θεραπευόμαστε» ψυχολογικά, διαχειριζόμαστε τη ζωή με λιγότερο άγχος, λιγότερες πιέσεις, λιγότερα μίση… Μαθαίνουμε να είμαστε ολιγαρκείς, μαθαίνουμε να προσφέρουμε, να συγχωρούμε, να ευγνωμονούμε για αυτά που έχουμε. Αν μπορούμε να υιοθετήσουμε αυτά τα νοήματα στη ζωή μας, είμαστε περισσότερο χαρούμενοι, ευτυχισμένοι ,ψυχικά υγιείς…

Ο Χριστός, μέσα από τα Πάθη  του και την Ανάσταση του, μας βοηθά να νοηματοδοτήσουμε τη ζωή μας, μας ενισχύει την  ελπίδα και μας προσκαλεί στην ουσία της ζωής.

Είτε πιστεύει κανείς, είτε όχι στο χριστιανισμό, η έννοια του Πάσχα αποτελεί πηγή έμπνευσης και αλλαγής. Μας στέλνει το μήνυμα να είμαστε  λιγότερο εχθρικοί και εγωκεντρικοί στην επαφή μας με τους ανθρώπους, να δίνουμε και να παίρνουμε αγάπη. Το να αγαπάμε και το να μαθαίνουμε να αγαπάμε, γιατί πρέπει να πούμε ότι όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν αυτήν την «ψυχική ικανότητα», αυτό συνιστά την «ανάσταση» μας στην καθημερινή ζωή. Ποτέ δεν είναι αργά να μάθουμε να αγαπάμε και η ψυχοθεραπεία παίζει βέβαια καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί, μόνο μέσα από την ψυχοθεραπεία μπορούμε να μάθουμε να αγαπάμε; Ίσως κάποιοι τυχεροί άνθρωποι μπορεί να μάθουν να αγαπούν μέσα από το παράδειγμα άλλων ανθρώπων-έχοντας καλούς ανθρώπους δίπλα τους, που άθελα ή ηθελημένα μπορεί να τους το διδάξουν.

Συνεπώς, δεν  θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα μηνύματα της πίστης, της δοτικότητας προς τον άλλον, της ελπίδας είναι πανανθρώπινα, μπορούν και πρέπει να εμπνέουν κάθε άνθρωπο. Τα μηνύματα αυτά είναι λυτρωτικά, μειώνουν το βάρος των καθημερινών ανθρωπίνων προβλημάτων και αποτελούν λύσεις που και οι ψυχολόγοι συστήνουν στην ψυχοθεραπεία.

Ας γιορτάσουμε λοιπόν το Πάσχα υιοθετώντας όλα τα παραπάνω, ανοίγοντας την καρδιά μας στους δικούς μας ανθρώπους, ενισχύοντας τη συνύπαρξη και το «μαζί». Οι γιορτινές ημέρες του Πάσχα είναι ημέρες που πρέπει να τις  φυλάξουμε στην καρδιά μας και στις αναμνήσεις μας, κάνοντας πράξη τα νοήματα της αγάπης, της συγχώρεσης  και της ελπίδας.

Ας προσπαθήσουμε να εμπνευστούμε από τα παραπάνω νοήματα, να τα εντάξουμε στη ζωή και όχι μόνο τις γιορτινές ημέρες.

Σχετικά Άρθρα