ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Να θυμόμαστε τις θυσίες που έχουμε κάνει για να πετυχαίνουμε τους στόχους μας

18 Απριλίου 2024, 09:00

images

Νέα έρευνα δείχνει ότι έχουμε διπλάσιες πιθανότητες να επιτύχουμε στόχους, όπως η απώλεια βάρους ή η καλή φυσική κατάσταση, εάν κάποιος μας υπενθυμίζει τακτικά τις διάφορες θυσίες που έχουμε κάνει ή είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε στο παρελθόν. Οι ερευνητές από το London School of Economics and Political Science και του University of Chicago Booth School of Business, εξέτασαν προσεκτικά τι είναι αυτό που ωθεί τα κίνητρά μας.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι το κίνητρό μας είναι πολύ μεγαλύτερο αν μας υπενθυμίζουν τα πράγματα που έχουμε επιλέξει να μην κάνουμε προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους μας—όπως το να αρνηθούμε μια φέτα κέικ, μια σοκολάτα ή ένα σακουλάκι πατατάκια— και όχι τόσο εκείνες οι επιλογές που κάναμε που ευθυγραμμίζονται με τους στόχους μας (για παράδειγμα, επιλογή σαλάτας).

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Consumer Psychology, παρακολουθήθηκαν 210 άτομα που έφευγαν από το γυμναστήριο μετά την προπόνησή τους. Τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν την επιλογή της άσκησής τους και να αξιολογήσουν πόσα επιτεύγματα και πόση πρόοδο πιστεύουν ότι έχουν κάνει ως προς τους στόχους φυσικής κατάστασης που έχουν θέσει.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, πριν από αυτή την αξιολόγηση, ζητήθηκε από μια ομάδα να εξετάσει μια ποικιλία απολαυστικών εναλλακτικών δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να έχουν κάνει αντί να ασκούνται, ενώ μια άλλη ομάδα συλλογίστηκε εναλλακτικές δραστηριότητες, παρόμοιες μεταξύ τους. Μια 3η ομάδα δεν σκέφτηκε εναλλακτικές δραστηριότητες. Κατόπιν αυτού, ζητήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες να επιλέξουν ανάμεσα σε μια πιο υγιεινή, σύμφωνη με τους στόχους τους, ενεργειακή μπάρα και μια λιγότερο υγιεινή επιλογή.

Είναι ενδιαφέρον ότι, όσοι ανέφεραν διάφορες εναλλακτικές δραστηριότητες στις οποίες θα μπορούσαν να είχαν εμπλακεί, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να επιλέξουν την πιο υγιεινή μπάρα ενέργειας σε σύγκριση με εκείνους που εξέτασαν παρόμοιες εναλλακτικές ή δεν σκέφτηκαν καθόλου εναλλακτικές.

Αυτό είναι λογικό. Η επιμονή του στόχου εξαρτάται από το αίσθημα της θυσίας, το οποίο προκύπτει από την εξέταση του τι είχε προηγουμένως παραλειφθεί για να ληφθεί μια συνεπής απόφαση.

Ίσως, στο μέλλον, μια ειδοποίηση θα μπορούσε να εμφανιστεί στα τηλέφωνά μας με το εξής μήνυμα: "Ξεπεράσατε τόσους πολλούς διαφορετικούς πειρασμούς για να φτάσετε εδώ". Αυτό, όπως δείχνει η έρευνα, θα μπορούσε πράγματι να είναι πολύ χρήσιμο για να διασφαλιστεί ότι περισσότεροι από εμάς θα πετύχουμε τους στόχους μας.

Σχετικά Άρθρα