ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μερικές φορές πρέπει απλά να τα παρατάμε...

22 September 2022, 10:00

images

Από τη στιγμή που γεννιόμαστε, μάς λένε να μην τα παρατάμε ποτέ και να προσπαθήσουμε ξανά (και ξανά), αν αποτύχουμε. Αυτή η ρητορική είναι βαθιά ριζωμένη στο μυαλό μας, εξηγεί ο Rajagopal Raghunathan, καθηγητής Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Austin McCombs School of Business. Δίνουμε τεράστια έμφαση στην επιτυχία και την εκπλήρωση στόχων και η παραίτηση έχει γίνει συνώνυμο της αποτυχίας.

Ωστόσο, κάποιες φορές είναι υγιές να αποφασίζετε να εγκαταλείψετε το στόχο σας και να δώσετε λίγο χρόνο και χώρο στον εαυτό σας.''Οι άνθρωποι που αρνούνται να εγκαταλείψουν ένα στόχο μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι η απόφασή τους, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την υγεία και την ευημερία τους'', σημείωσε ο Raghunathan.

Πώς θα καταλάβετε, όμως, ότι ήρθε η κατάλληλη ώρα να τα παρατήσετε;

«Δεν νομίζω ότι είναι δίκαιο να πει κανείς σε κάποιον άλλο ότι είναι ώρα να σταματήσει», δήλωσε ο Τεό Τσαουσίδης, νευροψυχολόγος στο Fort Lauderdale της Φλόριντα.

Υπάρχουν όμως κάποιες ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας για να αποφασίσετε πότε είναι ώρα να προχωρήσετε. Αρχικά, ρωτήστε τι θυσιάζετε με το να μην εγκαταλείπετε ένα στόχο ζωής, ανέφερε ο Τσαουσίδης. Εάν διακυβεύεται η σωματική και ψυχική σας υγεία, ίσως είναι καιρός να σταματήσετε.

Τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα ύπνου ή τσακωμούς με αγαπημένα πρόσωπα, επειδή η επιδίωξη του στόχου σας σας κάνει ευερέθιστους, συμπληρώνει ο ίδιος.

Μπορεί επίσης να θέλετε να ρωτήσετε τον εαυτό σας εάν ο στόχος σας αξίζει το χρόνο, τα χρήματα και την προσπάθεια που καταβάλλετε για αυτόν και εάν αυτοί οι πόροι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα αλλού.

Κι αν ακόμη ανησυχείτε για το πώς θα σας βλέπουν οι άλλοι αν τα παρατήσετε, μην αγχώνεστε, υπογράμμισε ο Raghunathan. «Ο καθένας έχει τα δικά του προβλήματα και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν δίνουν τόση σημασία σε εσάς και τη ζωή σας όσο νομίζετε».

Τέλος, δεν χρειάζεται να εγκαταλείπετε ένα στόχο για πάντα. «Αν κοιτάξετε όλους τους ανθρώπους που απέτυχαν, μπορεί επίσης να ανακαλύψετε ότι δεν τα παράτησαν ποτέ απλά έκαναν ένα διάλειμμα», κατέληξε ο Raghunathan.




Σχετικά Άρθρα