ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μεγάλος ο αντίκτυπος των αλλεργιών στην ψυχική υγεία

07 Ιουνίου 2022, 09:00

images

Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι οι φλεγμονώδεις ουσίες που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις στον οργανισμό, μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο, διαδραματίζοντας ρόλο στην ανάπτυξη της κατάθλιψης και του χρόνιου άγχους.

Ομοίως, για ένα άτομο που ζει με μια πάθηση ψυχικής υγείας, τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.

Μια μελέτη του 2019 από την Ιατρική Σχολή Sackler στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, και το London School of Hygiene & Tropical Medicine, διαπίστωσε μεταξύ άλλων ότι το αντιμετωπίσιμο ατοπικό έκζεμα σχετίζεται με 14% αύξηση στον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και 17% στον κίνδυνο μεταγενέστερης διάγνωσης άγχους.

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία μιας ολοκληρωμένης βιο-ψυχοκοινωνικής προσέγγισης για τον περιορισμό των κοινών ψυχικών διαταραχών σε άτομα με ατοπικό έκζεμα και θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για συστάσεις για τη διαχείριση του ατοπικού εκζέματος».

Τα συμπτώματα της αλλεργίας περιλαμβάνουν μια εξωτερική και αισθητή αντίδραση από τον οργανισμό. Κατά συνέπεια, έως και το 53% των ενηλίκων που ζουν με αλλεργίες αποφεύγουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση και χαμηλότερη ποιότητα ζωής, σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης έρευνας από την Allergy UK.

Επιπλέον, τα συμπτώματα ενδέχεται να επηρεάσουν τους τακτικούς κύκλους ύπνου συμβάλλοντας στη σωματική κόπωση και στην επιδείνωση των συνθηκών ψυχικής υγείας.

Παράλληλα, οι γονείς των παιδιών με αλλεργίες βιώνουν κι εκείνοι ψυχικούς στρεσογόνους παράγοντες, με το 54% αυτών να δηλώνουν ότι ένιωθαν άγχος μήπως τα παιδιά τους είχαν μια πιθανή αλλεργική αντίδραση, ενώ γευμάτιζαν εκτός σπιτιού.

Για τα παιδιά, τα σοβαρά συμπτώματα αλλεργίας μπορεί να επηρεάσουν τις υπαίθριες δραστηριότητες, ενώ οι τροφικές αλλεργίες ενδέχεται να πυροδοτήσουν το άγχος γύρω από τις συναναστροφές με τους συνομηλίκους στο σχολείο και να περιορίσουν τις κοινωνικές συναντήσεις.

Μελέτη του 2016, εξετάζοντας τις αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών με αλλεργίες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «ο αυξανόμενος αριθμός αλλεργικών ασθενειών με εσωτερικευμένες συμπεριφορές στην ηλικία των 7 ετών έχει σημαντικές κλινικές επιπτώσεις», καθώς τα παιδιά θα μπορούσαν να αναπτύξουν άγχος ή κατάθλιψη αργότερα στη ζωή τους.

Ενώ μία μελέτη του 2018 ανακάλυψε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των εποχιακών αλλεργιών και των διαταραχών της διάθεσης. Μια σημαντική επίπτωση αυτής της μελέτης είναι η ανάγκη για έγκαιρη και ολοκληρωμένη φροντίδα με την παραπομπή και τον έλεγχο παιδιών και νεαρών ενηλίκων με αλλεργίες για παθήσεις ψυχικής υγείας ως προληπτικό μέτρο.

Ωστόσο, ο Rahmah Albugami, κλινικός διευθυντής και επαγγελματίας σύμβουλος εξωτερικών ασθενών στο Makin Wellness είπε ότι:

«Για να είναι γενικεύσιμα τα ευρήματα, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανισότητες στην υγεία όπως η ηλικία, η φυλή, το φύλο, οι ειδικές ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης και η γεωγραφική θέση, για να διευρυνθεί η μελλοντική έρευνα».


Σχετικά Άρθρα