ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λογική ή ένστικτο; Μια δύσκολη απάντηση...

11 Νοεμβρίου 2019, 14:45

images

Η λογική δεν έχει πάντα δίκιο! Διαβάζεται και ακούγεται οξύμωρο αλλά φαίνεται ότι έχει κάποια βάση αν λάβει κάποιος υπόψη του ότι εκατομμύρια άνθρωποι ακολουθούν το ένστικτό τους και δεν τους βγαίνει σε κακό… Τουλάχιστον όχι κάθε φορά!

Κάποιοι ψυχολόγοι τώρα υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερο να ακολουθούμε αυτό που μας λέει το ένστικτό μας, όταν βέβαια λειτουργεί, και έρχεται σε αντιπαράθεση με την λογική. 

Και εξηγούνται:

Αν έχουμε επιλέξει να ακολουθήσουμε μια φανταστική γραμμή ή μια αληθινή γραμμή με σκοπό να βρούμε το φως. Αλλά η αληθινή γραμμή ξέρουμε ότι οδηγεί στο σκοτάδι ενώ η φανταστική λευκή γραμμή έχουμε την αίσθηση ότι είναι η πιο κατάλληλη για να μας βγάλει στο φως, περπατώντας πάνω σε αυτήν την φανταστική γραμμή υπάρχουν τρεις πιθανότητες:

Η πρώτη είναι να βγούμε όντως στο φως όπως μας «είπε» το ένστικτό μας. Δεύτερον μπορεί να σταματήσει να υπάρχει η λευκή γραμμή στην φαντασία μας και να σταματήσουμε να περπατάμε. Και τρίτον μπορεί να βγούμε στο σκοτάδι αντί στο φως. Αλλά ούτως ή άλλως, αυτή η πιθανότητα υπήρχε από την αρχή. 

Οπότε –καταλήγουν-: Γιατί να μην δοκιμάσουμε να ακολουθήσουμε την φανταστική λευκή μας γραμμή ευθύς εξ αρχής;   

Στην γλώσσα αυτών των ψυχολόγων, η αληθινή λευκή γραμμή συμβολίζει τη γραμμή της λογικής μας που πολλές φορές προκαταβάλλει το σκοτάδι, δηλαδή την δυσάρεστη έκβαση.  Η φανταστική λευκή γραμμή συμβολίζει την γραμμή της καρδιάς μας ή του ενστίκτου μας, που μας δείχνει ότι στο τέλος μπορεί και να πάρουμε αυτό που θέλουμε αν το ποθήσουμε αρκετά.

Υποστηρίζουν λοιπόν ότι όταν η λογική μας έχει σίγουρη ως έκβαση το σκοτάδι, κι επιλέξουμε να την ακολουθήσουμε, τότε δεν θα βρούμε σίγουρα το φως. Δεν είναι απίθανο, όμως, αν ακολουθήσουμε το ένστικτο να βρεθούμε στο φως χωρίς κάποια πράγματα δεν μπορούν να εξηγηθούν λογικά στον παρόντα χρόνο, όμως μπορεί να υπάρχουν κι ίσως να τα καταλάβουμε αργότερα.

ΠΗΓΗ

PSYCHOLOGY 

Σχετικά Άρθρα