ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υγεία του ήπατος μπορεί να επηρεάζει την ψυχική υγεία μέσω της φλεγμονής

22 Ιουλίου 2025, 07:00

images

Μελέτη στην Κίνα διαπίστωσε ότι η χορήγηση σε ποντίκια μιας διατροφής πλούσιας σε λιπαρά σε συνδυασμό με σιρόπι φρουκτόζης, προκαλεί νευροφλεγμονή και συμπεριφορές που μοιάζουν με άγχος. Επίσης, προκάλεσε βλάβες στο ήπαρ των ζώων παρόμοιες με εκείνες που παρατηρούνται στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD). Ωστόσο, ενέσεις με μια φυσική ένωση που ονομάζεται κοριλαγίνη (corilagin) προστάτευσαν τα ζώα από αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) είναι μια πάθηση κατά την οποία υπερβολικό λίπος συσσωρεύεται στο ήπαρ ατόμων που καταναλώνουν λίγο ή καθόλου αλκοόλ. Είναι η πιο συχνή διαταραχή του ήπατος στις βιομηχανικές χώρες και σχετίζεται συχνά με την παχυσαρκία, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον διαβήτη τύπου 2. Η NAFLD κυμαίνεται από απλή λιπώδη διήθηση του ήπατος (στεάτωση) έως μια πιο σοβαρή μορφή που ονομάζεται μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, η οποία περιλαμβάνει φλεγμονή και καταστροφή των ηπατικών κυττάρων.

Με την πάροδο του χρόνου, η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε ίνωση, κίρρωση ή ακόμη και καρκίνο του ήπατος. Οι περισσότεροι άνθρωποι με NAFLD δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, αλλά μερικοί μπορεί να εμφανίσουν κόπωση ή δυσφορία στο πάνω δεξί μέρος της κοιλιάς. Η διάγνωση γίνεται συνήθως με απεικονιστικές εξετάσεις ή βιοψία ήπατος. Προς το παρόν δεν υπάρχει εγκεκριμένο φάρμακο ειδικά για τη NAFLD, οπότε η θεραπεία επικεντρώνεται στην απώλεια βάρους, τη σωστή διατροφή και τη σωματική άσκηση.

Η ερευνήτρια Hongmei Du και οι συνεργάτες της στόχευσαν στη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ ηπατικής βλάβης που προκαλείται από δίαιτα πλούσια σε λιπαρά και φρουκτόζη και της εμφάνισης συμπεριφορών που μοιάζουν με άγχος σε ποντίκια. Σε πειραματικά μοντέλα τρωκτικών, τέτοιες αγχώδεις συμπεριφορές περιλαμβάνουν αποφυγή ανοιχτών χώρων ή ακινησία, που μπορεί να υποδηλώνουν αυξημένο φόβο ή στρες.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν 26 αρσενικά ποντίκια ηλικίας 8 εβδομάδων, της γραμμής C57BL/6J — μιας ευρέως χρησιμοποιούμενης εργαστηριακής φυλής γνωστής για τη γενετική ομοιομορφία και τη σταθερή συμπεριφορά της σε βιοϊατρικά πειράματα.

Τα ποντίκια χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες:

1.Η πρώτη ομάδα τράφηκε με κανονική δίαιτα.

2.Η δεύτερη ομάδα έλαβε δίαιτα υψηλή σε λιπαρά και είχε ελεύθερη πρόσβαση σε νερό που περιείχε 12,5% σιρόπι φρουκτόζης.

3.Η τρίτη ομάδα έλαβε την ίδια δίαιτα υψηλή σε λιπαρά και φρουκτόζη, αλλά επιπλέον λάμβανε ενδοπεριτοναϊκές ενέσεις με κοριλαγίνη (2,5 mg/kg) κάθε δεύτερη μέρα.

Τα ποντίκια που έλαβαν τη δίαιτα υψηλή σε λιπαρά και φρουκτόζη εμφάνισαν συμπεριφορές που μοιάζουν με άγχος. Επίσης, παρουσίασαν σαφή σημάδια ηπατικής βλάβης, όπως συσσώρευση λίπους και αυξημένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων που υποδηλώνουν τραυματισμό των ηπατικών κυττάρων. Στον εγκέφαλο, παρατηρήθηκαν σημάδια φλεγμονής στον φλοιό και στον ιππόκαμπο — περιοχές που σχετίζονται με το συναίσθημα και τη μνήμη.

Τα ποντίκια που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με κοριλαγίνη εμφάνισαν:

•μειωμένη ηπατική βλάβη

•χαμηλότερη φλεγμονή τόσο στο ήπαρ όσο και στον εγκέφαλο

•μειωμένα επίπεδα γλουταμινικού (νευροδιαβιβαστής που μπορεί να είναι τοξικός σε υψηλά επίπεδα)

•λιγότερες αγχώδεις συμπεριφορές.

Ωστόσο, η κοριλαγίνη δεν μείωσε τις αγχώδεις συμπεριφορές σε ποντίκια που είχαν υποβληθεί σε χρόνιο κοινωνικό στρες, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα συμπεριφορικά της οφέλη εξαρτώνται από τη βελτίωση της υγείας του ήπατος και όχι από άμεση δράση στον εγκέφαλο.

Η μελέτη αναδεικνύει μία πιθανώς σημαντική σύνδεση μεταξύ της λειτουργίας του ήπατος και της ψυχικής υγείας και υποδηλώνει ότι διαιτητικές παρεμβάσεις ή θεραπείες που στοχεύουν στο ήπαρ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση διαταραχών της διάθεσης που σχετίζονται με μεταβολικά νοσήματα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και όχι σε ανθρώπους. Αν και τα πειραματικά μοντέλα σε τρωκτικά προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες, δεν αναπαράγουν πλήρως τη φυσιολογία ή τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Επιπλέον, η κοριλαγίνη δεν είναι επί του παρόντος εγκεκριμένη ως φάρμακο για ανθρώπινη χρήση.



Σχετικά Άρθρα