ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η σοβαρή ψυχική ασθένεια μειώνει τη διάρκεια ζωής

09 Μαρτίου 2020, 09:00

images

Στους ασθενείς με σοβαρά ψυχικά νοσήματα η ζωή μπορεί εκτός από γεμάτη προβλήματα  να είναι και μικρότερη σε διάρκεια. Έρευνες έδειξαν ότι σοβαρές ψυχικές ασθένειες, όπως η ψύχωση ή η διπολική διαταραχή, θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζωή ενός ατόμου κατά 15 με 20 χρόνια. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους τα άτομα με κακή ψυχική υγεία πεθαίνουν νωρίτερα από τον μέσο άνθρωπο.

Οι επιπτώσεις των ψυχικών διαταραχών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κακή σωματική υγεία. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με τέτοιες καταστάσεις είναι δύο φορές πιο πιθανό να έχουν παχυσαρκία, διαβήτη ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής νόσου. Ένας άλλος παράγοντας που συσχετίζεται με την μείωση του προσδόκιμου ζωής τους είναι το κοινωνικοοικονομικό status . To χαμηλό εισόδημα, η χαμηλότερου επιπέδου εκπαίδευση και η διαβίωση σε υποβαθμισμένη περιοχή συμβάλλουν τόσο σε σοβαρές ψυχικές ασθένειες όσο και γενικότερα σε χρόνια νοσήματα, σύμφωνα με τους Nick Meader και Hollie Melton, ερευνητές στο Center for Reviews and Dissemination του Πανεπιστημίου του York.

Η κακή ψυχική υγεία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εκτροπής σε επικίνδυνες συμπεριφορές. Οι ενήλικες με σοβαρή ψυχική ασθένεια έχουν υψηλότερες πιθανότητες εμπλοκής σε εθισμούς όπως το κάπνισμα , το αλκοόλ και τα ναρκωτικά.

"Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές είναι επίσης τέσσερις έως πέντε φορές πιο πιθανό να έχουν βλαβερές συνήθειες  όπως η κατάχρηση οινοπνεύματος, το κάπνισμα και η ανθυγιεινή διατροφή", ανέφεραν οι Meader και  Melton σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο The Conversation. "Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος ή οι καρδιαγγειακές παθήσεις."

Οι ψυχικές διαταραχές δεν είναι πάντοτε υπεύθυνες για την κακή υγεία των ασθενών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ίδια τα φάρμακα μπορεί να προκαλούν διαταραχές της  όρεξης  προάγοντας ανθυγιεινές συνήθειες διατροφής. 

Τα ανεπαρκή συστήματα υγείας συμβάλλουν επίσης στη μείωση της διάρκειας ζωής των ατόμων με ψυχικές διαταραχές. Οι ασθενείς χρειάζονται τακτική πρόσβαση σε θεραπείες και ιατρική περίθαλψη για να τους βοηθήσουν να βελτιώσουν τη γενική τους υγεία.

"Δημιουργήθηκε εθνική στρατηγική που περιγράφει πώς να βοηθήσουμε τους ασθενείς με ψυχικές ασθένειες να βελτιώσουν την υγεία τους", δήλωσαν οι Meader και Melton. "Αλλά η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού που θα συντονίσει και ελέγξει  τις κατευθυντήριες γραμμές αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα". 

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα