ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ψυχική υγεία συνδέεται και με νευροεκφυλιστικές νόσους

08 Οκτωβρίου 2021, 09:00

images

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του San Francisco (UCSF) υποδεικνύει ότι η κακή ψυχική υγεία μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Journal of Alzheimer’s Disease.

 Η εργασία αυτή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατάθλιψη στην πρώιμη ενήλικη ζωή (20-25 ετών) μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη γνωστική ικανότητα 10 χρόνια αργότερα, και σε γνωστική εξασθένηση στην τρίτη ηλικία.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πρωτοποριακές στατιστικές μεθόδους για να προβλέψουν τη μέση πορεία των καταθλιπτικών συμπτωμάτων για σχεδόν 15.000 συμμετέχοντες ηλικίας 20-89 ετών, χωρισμένους σε τρία διαφορετικά στάδια ζωής: Τους ηλικιωμένους, τους μεσήλικες και τους νεαρούς ενήλικες. Στη συνέχεια εφάρμοσαν αυτές τις προβλέψεις και βρήκαν ότι σε μια ομάδα περίπου 6.000 ηλικιωμένων συμμετεχόντων, οι πιθανότητες γνωστικής βλάβης ήταν κατά 73% υψηλότερες για όσους εκτιμήθηκε ότι είχαν αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης στην πρώιμη ενήλικη ζωή, και 43% υψηλότερες για όσους τα είχαν αργότερα στη ζωή.

Τα αποτελέσματα προσαρμόστηκαν σε άλλα στάδια της ζωής και σε διαφορετικές ηλικίες, φύλα, εθνικότητες, μορφωτικό επίπεδο, Δείκτη Μάζας Σώματος, ιστορικό διαβήτη και κάπνισμα, με τους ερευνητές να βρίσκουν συσχετισμό με τη γνωστική βλάβη για τα καταθλιπτικά συμπτώματα στη μέση ηλικία, ο οποίος, όμως, μειώθηκε μετά την προσαρμογή για κατάθλιψη σε άλλα στάδια ζωής.

Αποδείχτηκε ότι οι αυξημένες ορμόνες του στρες μπορεί να καταστρέφουν την ικανότητα δημιουργίας νέων αναμνήσεων. Κι αυτό είναι το υπόβαθρο πάνω στο οποίο μπορεί να αρχίσει να αναπτύσσεται η άνοια.

Σχετικά Άρθρα