ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η καταστολή των αρνητικών σκέψεων βελτιώνει την ψυχική υγεία

25 September 2023, 07:00

images

Πλήρη ανατροπή σε όσα γνωρίζαμε για τις αρνητικές μας σκέψεις... Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances, ο Δρ Michaael Anderson, γνωστικός νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, και ο συν-συγγραφέας της συγκεκριμένης εργασίας αναφέρει ότι η εκπαίδευση του εγκεφάλου να αποκλείει τις αρνητικές σκέψεις και όχι να τις μοιράζεται με άλλους, φαίνεται να βελτιώνει τα αποτελέσματα της ψυχικής υγείας.

Στην έρευνα συμμετείχαν 120 ενήλικες από 16 χώρες, από τους οποίους ζητήθηκε να απαριθμήσουν 20 φόβους για πράγματα που μπορεί να συμβούν στο μέλλον, 20 ελπιδοφόρες σκέψεις τους και 36 ουδέτερα γεγονότα, όπως μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο... «Οι φόβοι δεν θα μπορούσαν να είναι γενικοί, όπως «ανησυχώ ότι οι εξωγήινοι θα προσγειωθούν στη Γη». Είναι πράγματα που περνούν από το μυαλό σας επανειλημμένα και προκαλούν αγωνία», δήλωσε ο Anderson.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες βρήκαν μια λέξη που τους θύμιζε κάθε είδος σκέψη. Για παράδειγμα, αν ο φόβος ενός ατόμου ήταν ότι οι γονείς του θα αρρώσταιναν βαριά με κορωνοϊό, η λέξη μπορεί να ήταν "νοσοκομείο".

Από τους μισούς από τους συμμετέχοντες, ζητήθηκε να δώσουν έμφαση σε μια από τις αρνητικές τους λέξεις για λίγα δευτερόλεπτα χωρίς να αφήσουν το μυαλό τους να ξεφύγει και να κάνει πιο ανησυχητικές σκέψεις. Οι άλλοι μισοί είχαν την ίδια εργασία, αλλά για τα ουδέτερα γεγονότα τους.

«Εάν κάτι σας έρχεται στο μυαλό, έστω και για λίγο, απωθείστε το», έλεγαν στους συμμετέχοντες, σύμφωνα με τον Anderson. "Επιπλέον, μην αποσπάτε την προσοχή σας. Μην σκέφτεστε το μεσημεριανό γεύμα."

Η άσκηση επαναλαμβανόταν 12 φορές την ημέρα για 3 ημέρες. Στο τέλος του πειράματος, οι συμμετέχοντες που απέκλεισαν τις αρνητικές σκέψεις, ανέφεραν ότι αυτοί οι φόβοι ήταν λιγότερο έντονοι και η ψυχική τους υγεία είχε βελτιωθεί σε σύγκριση με την ομάδα που είχε επιφορτιστεί με την καταστολή ουδέτερων σκέψεων.

Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν υψηλά επίπεδα άγχους για να ξεκινήσουν, είδαν τις ανησυχίες που αναφέρουν οι ίδιοι να μειώνονται κατά 44%, κατά μέσο όρο. Μεταξύ των ατόμων με μετατραυματικό στρες (PTSD), η συνολική αρνητική ψυχική τους υγεία (μετρούμενη ως συνδυασμός αυτοαναφερόμενου άγχους, κατάθλιψης και ανησυχίας) μειώθηκε κατά μέσο όρο κατά 16%, ενώ η θετική ψυχική τους υγεία αυξήθηκε κατά σχεδόν 10%.

«Οι άνθρωποι με το υψηλότερο ποσοστό άγχους και (το υψηλότερο ποσοστό) PTSD ήταν αυτοί που ωφελήθηκαν περισσότερο», είπε ο Anderson. «Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξαν περιπτώσεις αύξησης των αρνητικών συμπτωμάτων ως αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης».

Τέλος, η καταστολή των αρνητικών σκέψεων, φαινόταν να μειώνει τις πιθανότητες να επιδεινωθούν τα προβλήματα ψυχικής υγείας των συμμετεχόντων με την πάροδο του χρόνου. Τρεις μήνες μετά το τέλος του πειράματος, περίπου το 80% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι συνέχισαν να χρησιμοποιούν τις τεχνικές καταστολής των σκέψεών τους που έμαθαν στη μελέτη για να ελέγξουν τους φόβους τους.

Σχετικά Άρθρα