ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

H γιαγιά στην σύγχρονη οικογένεια: Ρόλοι και σχέσεις που πρέπει να διέπονται από ισορροπία

28 Ιουλίου 2021, 09:00

images

Σε μια εποχή, όπου οι απαιτήσεις της οικογένειας είναι πολλές και οι ρόλοι σύνθετοι και ταυτόχρονοι η ύπαρξη μιας γιαγιάς σε ενεργό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών είναι ένας παράγοντας βοηθητικός αλλά μερικές φορές και πηγή προβλημάτων για την ίδια και το ζευγάρι που βοηθάει. 

Η γιαγιά άλλοτε υποκαθιστά την νέα μητέρα, άλλοτε εμπλέκεται στενά και καθημερινά, άλλοτε εμπλέκεται περιστασιακά, αντλώντας χαρά, άλλοτε κρατά τυπική στάση και εμπλέκεται μόνο σε γιορτές και επετείους, και άλλοτε κρατά αποστασιοποιημένη στάση.

Ευρήματα έρευνας ψυχολόγων που ασχολήθηκαν με το θέμα έδειξαν ότι: -Η εργασιακή κατάσταση της νέας μητέρας είναι η κυρία μεταβλητή που καθορίζει τον τρόπο εμπλοκής της μεγάλης μητέρας με τη νέα οικογένεια.

-Η οικογενειακή κατάσταση της μεγάλης μητέρας επηρεάζει την εμπλοκή με την νέα οικογένεια, ειδικά, αν ζει με το σύζυγό της, που ασθενεί και επωμίζεται και το ρόλο του οικογενειακού φροντιστή.

-H μεγάλη μητέρα εμπλέκεται κατά κανόνα πιο στενά με την οικογένεια της κόρης και του γαμπρού, επιλέγοντας μεταξύ των τύπων εμπλοκής: υποκατάστατο, εμπλεκόμενη, αναζητά τη χαρά.

-Οι τριβές και προστριβές μεταξύ των τριών γενεών οδηγούν κατά κανόνα στην επιλογή των τύπων εμπλοκής: τυπική, αποστασιοποιημένη.

-Η νέα μητέρα έχει υποχρεωθεί να αναλάβει εργασιακά καθήκοντα υπό δυσμενείς όρους, προκειμένου να συνεισφέρει στο οικογενειακό εισόδημα. Η απουσία της από το σπίτι και την φροντίδα των παιδιών υποχρεώνει την μεγάλη μητέρα να αναλάβει να αναπληρώσει τα κενά.

-Η προθυμία με την οποία η γιαγιά εμπλέκεται στην νέα οικογένεια είναι πιθανό να την οδηγήσει σε εξουθένωση(burn out) και συναισθηματική δυσφορία.



Σχετικά Άρθρα