ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ενσυνειδητότητα συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

06 Οκτωβρίου 2022, 10:00

images

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια πάθηση, με διαχειρίσιμα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, δυνητικά αναστρέψιμα συμπτώματα. Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι οι πρακτικές που εξασκούν το σώμα και το μυαλό, όπως η γιόγκα μπορούν να βοηθήσουν άτομα με διαβήτη τύπου 2 να μειώσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, δρώντας παράλληλα με τις τρέχουσες τυπικές θεραπείες. Διατηρώντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα εντός του συνιστώμενου εύρους, οι ασθενείς μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 2.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Integrative and Complementary Medicine, οι συγγραφείς συνδύασαν και ανέλυσαν αποτελέσματα από 28 προηγούμενες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές ως μετα-ανάλυση.

Προηγούμενες μελέτες περιελάμβαναν άτομα με διαβήτη τύπου 2 που έκαναν μια πρακτική νου-σώματος παράλληλα με την τυπική θεραπεία του διαβήτη. Οι ερευνητές τούς συνέκριναν με μια δεύτερη ομάδα ανθρώπων που έλαβαν μόνο την τυπική θεραπεία.

Σε προηγούμενη μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε το 2017, η Herpreet Thind, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Lowell και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που έκαναν γιόγκα, παρατήρησαν βελτιώσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους.

Η νέα ανάλυση, με επικεφαλής την Fatimata Sanogo, φοιτήτρια διδακτορικού στο τμήμα Επιστημών Πληθυσμού και Δημόσιας Υγείας στο Keck School of Medicine στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, βασίστηκε στην προηγούμενη έρευνα και συμπεριλάμβανε μελέτες που εξετάζουν τα οφέλη του άλλες πρακτικές νου-σώματος, όπως:

⦁Διαλογισμός.

⦁Τσι γκόνγκ.

⦁Μείωση του άγχους με βάση την ενσυνειδητότητα.

Τα αποτελέσματα από τη νέα ανάλυση, δείχνουν ότι οι πρακτικές ενσυνειδητότητας οδήγησαν τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης A1c (HbA1c) σε μείωση κατά μέσο όρο 0,84%. Μάλιστα, η γιόγκα είχε τη μεγαλύτερη επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, οδηγώντας σε μείωση της HbA1c κατά 1%. Οι άλλες πρακτικές νου-σώματος που μελετήθηκαν, είχαν επίσης θετικό αντίκτυπο στη γλυκόζη του αίματος.

Ο συγγραφέας της μελέτης Richard M. Watanabe, PhD, καθηγητής πληθυσμού και επιστημών δημόσιας υγείας στο Keck School of Medicine στο USC, δήλωσε ότι πολλοί διαβητολόγοι δεν θα εκπλαγούν από το γεγονός ότι οι πρακτικές νου-σώματος μπορούν να επηρεάσουν θετικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα .

«Αυτό που προκαλεί έκπληξη σε αυτή τη μελέτη, ωστόσο, είναι το μέγεθος της επίδρασης», τόνισε. «Είναι σχεδόν το ίδιο μέγεθος επίδρασης που θα βλέπατε με τη φαρμακολογική παρέμβαση».

Η Thind δήλωσε πως τα αποτελέσματα της νέας μελέτης είναι πολλά υποσχόμενα. «Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι η έρευνα για τις παρεμβάσεις νου-σώματος, αυξάνεται και δείχνει σταθερά ευεργετικά αποτελέσματα για το διαβήτη τύπου 2».

Ωστόσο, επεσήμανε ότι οι περισσότερες από τις μελέτες δεν είχαν μακρόχρονη  παρακολούθηση για να διαπιστωθεί εάν τα οφέλη από τις ασκήσεις ενσυνειδητότητας εξακολουθούν να υφίστανται.


Σχετικά Άρθρα