ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η διάρκεια του ύπνου αλλάζει ανάλογα με την εποχή

20 Φεβρουαρίου 2023, 09:00

images

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Neuroscience, αναφέρει ότι οι άνθρωποι κοιμούνται περισσότερο (σε ό,τι αφορά τον ύπνο REM που είναι η πρώτη φάση) το χειμώνα από το καλοκαίρι - ακόμη και σε τεχνητά φωτισμένες αστικές περιοχές – κοιμούνται πιο ελαφριά το φθινόπωρο.

Ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Charité του Βερολίνου δήλωσαν ότι τα εσωτερικά "ρολόγια" του ανθρώπινου σώματος ρυθμίζονται από τον ήλιο και η αλλαγή της διάρκειας της ημέρας και της έκθεσης στο φως κατά τη διάρκεια του έτους, μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου μας.

«Πιθανώς ένα από τα πιο πολύτιμα επιτεύγματα στην ανθρώπινη εξέλιξη είναι μια σχεδόν αόρατη εποχικότητα σε επίπεδο συμπεριφοράς», δήλωσε ο Δρ Dieter Kunz, κλινικός ψυχίατρος, ερευνητής ύπνου και κλινικός χρονοβιολόγος στην Clinic of Sleep & Chronomedicine  στο Νοσοκομείο St Hedwig του Βερολίνου, ο οποίος συνέταξε τη μελέτη.

«Στη μελέτη μας, δείχνουμε ότι η δομή του ανθρώπινου ύπνου ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τις εποχές σε έναν ενήλικο πληθυσμό που ζει σε αστικό περιβάλλον», ανέφερε ο Kunz σε δήλωσή του.

Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε 292 συμμετέχοντες που υποβλήθηκαν σε πολυσωματοκαταγραφική μελέτη ύπνου. Αφού αποκλείστηκαν ορισμένοι συμμετέχοντες για τεχνικούς λόγους, απέμειναν 188 άτομα. Οι συμμετέχοντες πήγαν σε ειδικό εργαστήριο όπου τους ζητήθηκε να κοιμηθούν φυσιολογικά, χωρίς να βάλουν ξυπνητήρι, όπου μπορεί να παρακολουθείται η ποιότητα, ο τύπος και η διάρκεια του ύπνου. Οι περισσότερες από τις διαγνώσεις δεν έδειξαν εποχιακό μοτίβο, αλλά η αϋπνία διαγνώστηκε σε μεγαλύτερο ποσοστό προς το τέλος του έτους.

Αν και ο συνολικός χρόνος ύπνου ήταν περίπου μία ώρα περισσότερος  το χειμώνα από ό, τι το καλοκαίρι, οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό δεν ήταν στατιστικά σημαντικό.

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες βίωσαν 30 περισσότερα λεπτά ύπνου REM κατά τη διάρκεια του χειμώνα από ό, τι το καλοκαίρι. Ο ύπνος REM συνδέεται άμεσα με το κιρκάδιο ρολόι, το οποίο επηρεάζεται από την αλλαγή του φωτός.

Η ομάδα αναγνώρισε ότι τα αποτελέσματα πρέπει να επικυρωθούν σε έναν πληθυσμό που δεν αντιμετωπίζει δυσκολίες ύπνου, αλλά είπε ότι οι εποχιακές αλλαγές θα μπορούσαν να είναι ακόμη μεγαλύτερες σε έναν υγιή πληθυσμό.

Οι ερευνητές προσέθεσαν ότι, παρόλο που ο χρόνος αφύπνισης των περισσότερων ανθρώπων δεν είναι επιλογή τους, λόγω του σχολείου ή των προγραμμάτων εργασίας, η κοινωνία θα μπορούσε να επωφεληθεί από καταλύματα που επιτρέπουν στους ανθρώπους να ανταποκρίνονται πιο αποτελεσματικά στις μεταβαλλόμενες εποχές.

Μέχρι τότε, είπαν ότι το να κοιμόμαστε νωρίτερα το χειμώνα, μπορεί να βοηθήσει στην προσαρμογή του ανθρώπινου οργανισμού στην αλλαγή των εποχών.


Σχετικά Άρθρα