ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εννέα λόγοι που εμποδίζουν κάποιους να εμβολιαστούν

09 Οκτωβρίου 2021, 09:00

images

Η Δρ Geneviève Beaulieu-Pelletier, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ και κλινική ψυχολόγος που, λόγω ενασχόλησης κυρίως με ενήλικες που υποφέρουν από διαταραχές προσωπικότητας, άγχους και διάθεσης, γνώρισε τη δυσφορία τους τις ημέρες της πανδημίας, παραθέτει εννέα βασικούς λόγους πίσω από την άρνηση του εμβολιασμού.

Παρανόηση και ελλιπής πληροφόρηση: Ο καταιγισμός πληροφοριών, απόψεις ένθεν κακείθεν από επαΐοντες και μη αλλά και ο τρόπος που η επιστημονική γνώση διαμορφώνεται μέσα από επιβεβαιώσεις και ανατροπές, προκαλούν σύγχυση στον υποψήφιο προς εμβολιασμό, ο οποίος θα αναρωτηθεί «ποιος ο λόγος να εμβολιαστώ αν μπορώ και πάλι να μολυνθώ και να μεταδώσω τον ιό;», «γιατί να εμβολιαστούν οι νέοι αφού δεν νοσούν σοβαρά;».

Ο φόβος της βελόνας: Μπορεί να φαντάζει αστείο αλλά ο φόβος της βελόνας μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο σημαντικό βήμα του εμβολιασμού. Μάλιστα, για κάποιους αρκεί η ιδέα του πόνου ακόμα ή απλώς η εικόνα της βελόνας για να τρέξουν να ξεφύγουν. Για άλλους, ο φόβος του εμβολιασμού συνδέεται με εκείνον για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. Πολλοί θα καθυστερήσουν τον εμβολιασμό τους προς αναμονή εμβολιασμού περισσότερων ανθρώπων, ώστε να φανούν και οι μακροπρόθεσμες παρενέργειες και συνέπειες των εμβολίων εφόσον υπάρχουν.

Αίσθημα ματαιότητας: Η ψυχική κόπωση από την πανδημία, η ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας και η συνεχής εμφάνιση νέων μεταλλάξεων, μετατρέπουν για κάποιους την ελπίδα σε απελπισία. 

Άγνοια κινδύνου: Δεν είναι λίγοι εκείνοι που γνωρίζουν τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας και, νιώθοντας υγιείς και άτρωτοι, υιοθετούν αντιδραστικές πρακτικές. Συνήθως η πληροφόρησή τους για την ασθένεια και τον εμβολιασμό είναι ελλιπής και αγνοούν τις δυνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους από μια πιθανή λοίμωξη. 

Καχυποψία για τα συστατικά: Η καχυποψία προς τα εμβόλια και τα συστατικά τους, ιδίως τα νέας τεχνολογίας mRNA για τα οποίοι εκφράστηκαν φόβοι ότι θα εισαγάγουν στον οργανισμό μας έως και μικροτσίπ, οδηγεί πολλούς σε σκεπτικισμό.

Άγχος και άρνηση: Καθένας από μας, εξηγεί η Beaulieu-Pelletier, έχει διαφορετικούς μηχανισμούς διαχείρισης μιας στρεσογόνου κατάστασης. Κάποιοι θα αντιδράσουν με αύξηση της ενεργητικότητας, άλλοι θα αναζητήσουν θαλπωρή στα αγαπημένα τους πρόσωπα και μια άλλη ομάδα θα βρει ασφάλεια στη σφαίρα της άρνησης. Άρνηση για τη σοβαρότητα της νόσου COVID-19, του υψηλού κινδύνου μόλυνσης από τον κορωνοϊό και της ύπαρξής του ακόμα.

Αίσθημα απόρριψης και αποκλεισμού: Το αίσθημα του ανήκειν είναι ταυτόσημο με την κοινωνική φύση του ανθρώπου. Η απόρριψη και ο αποκλεισμός κάποιου από την «κοινωνία», η αποβολή του από χώρους επειδή δεν εναρμονίζεται με την επίσημη γραμμή συμπεριφοράς κατά την πανδημία, μπορεί συχνά να βιωθεί έντονα. Όταν εκείνος που ασφυκτιά από τα περιοριστικά μέτρα, και ταυτόχρονα νιώθει παραμελημένος, θα πάει «κόντρα».

Χαρακτήρας πειθήνιος: Ήπιοι χαρακτήρες που νιώθουν εξαρτώμενοι στο πλαίσιο των σχέσεών τους, ακολουθούν πιστά τις παραινέσεις των ανθρώπων που έχουν εξιδανικεύσει, είτε τους αφήνουν να αποφασίζουν αντί για εκείνους.

Δυσπιστία: Απέναντι στους κυβερνώντες, τους επιστήμονες, τις φαρμακοβιομηχανίες… Η δυσπιστία αυτή, καταλήγει η ειδικός, είναι αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, η οποία θα οδηγήσει στην αποδοχή θεωριών συνωμοσίας και fake news.

Σχετικά Άρθρα