ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είναι σύνηθες να ξυπνάτε προτού χτυπήσει το ξυπνητήρι σας;

28 Μαΐου 2023, 08:00

images

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται τον ήχο ενός ξυπνητηριού, ο οποίος σηματοδοτεί την έναρξη μιας πολυάσχολης εργάσιμης ημέρας. Άλλοι εύχονται να μην ήταν ήδη ξύπνιοι και να τους είχε ξυπνήσει το ξυπνητήρι λίγο αργότερα. Το να ξυπνάει κανείς κάποια λεπτά ή ακόμα και ώρες πριν το ξυπνητήρι δεν είναι νέο φαινόμενο, λένε οι ειδικοί στον ύπνο, αλλά μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στους ανθρώπους.

Πάνω από το 1/3 των Αμερικανών κοιμούνται λιγότερες ώρες τη νύχτα από την ελάχιστη σύσταση των 7 ωρών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, μελέτες σε όλο τον κόσμο δείχνουν ότι το 10% έως το 30% του πληθυσμού παλεύει με την αϋπνία, που ορίζεται ως η συνεχής δυσκολία να αποκοιμηθεί και η αδυναμία να ξανακοιμηθεί μετά τον ύπνο.

Όσοι αντιμετωπίζουν αϋπνία, μπορεί να έχουν έναν συνδυασμό «νυχτερινών αφυπνίσεων» και όσων χαρακτηρίζονται ως «πρωινές αφυπνίσεις», σύμφωνα με μια μελέτη του 2009 από το Stanford Sleep Epidemiology Research Center και άλλα πανεπιστήμια. Η μελέτη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν πρόωρες αφυπνίσεις χωρίς άλλα συμπτώματα αϋπνίας, όπως «δυσκολία έναρξης ύπνου», «νυχτερινές αφυπνίσεις» και «μη επανορθωτικό ύπνο», που χαρακτηρίζει τον ύπνο που δεν είναι ουσιαστικός, αν και πληροί τις συνιστώμενες ώρες.

Ενώ οι θεραπείες αϋπνίας περιλαμβάνουν γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και φαρμακευτική αγωγή, άλλες καθημερινές συμβουλές μπορεί να έχουν αντίκτυπο στα πρωινά ξυπνήματα. Μια οξεία διαταραχή ύπνου μπορεί να παίζει ρόλο για κάποιον που δεν αντιμετωπίζει χρόνια αϋπνία αλλά ξυπνάει νωρίς. Το συνεχές ξύπνημα πριν από αυτόν τον καθημερινό ήχο, συνδυάζεται με μια τεράστια απογοήτευση για το ότι δεν θα ξανακοιμηθείτε.

Εάν, λοιπόν, ξυπνήσετε ξαφνικά - όπως τις πρώτες πρωινές ώρες - αντισταθείτε να ελέγξετε το ρολόι. Το να μάθετε ότι είναι 3 π.μ. ενώ έχετε ρυθμίσει το ξυπνητήρι για τις 7 το πρωί, μπορεί να προκαλέσει αυξημένη ανησυχία για τις ώρες ύπνου που ελπίζατε να πραγματοποιήσετε. 

Οι ειδικοί συνιστούν να σηκωθείτε από το κρεβάτι, ό,τι ώρα κι αν είναι. Οτιδήποτε, από την ανάγνωση ενός βιβλίου μέχρι το πλέξιμο ή την ακρόαση απαλής μουσικής (αλλά όχι τη χρήση τηλεφώνου) μπορεί να αποσπάσει θετικά την προσοχή του εγκεφάλου. Μόλις νυστάξετε ξανά, επιστρέψτε στο κρεβάτι.


Σχετικά Άρθρα