ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Απαραίτητες οι διακοπές για την Υγεία μας

16 Αυγούστου 2023, 09:00

images

Όπως αναφέρουν ο Δρ Juan Pérez Fernández, ερευνητής στο Universidade de Vigo και ο Δρ Roberto de la Torre Martínez, ερευνητής στο τμήμα Νευροεπιστημών του Ινστιτούτου Karolinska, η περίοδος ανάπαυλας από τη ρουτίνα της εργασίας και της καθημερινότητας λειτουργεί ευεργετικά για την εγκεφαλική μας λειτουργία.

Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε άλλωστε και ολλανδική μελέτη, στο πλαίσιο της οποίας 46 εργαζόμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με διάφορα εργαλεία καθημερινής χρήσης και κλήθηκαν να αναφέρουν όσους πιθανούς τρόπους χρήσης μπορούσαν να σκεφτούν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, μετά από 2 ή 3 εβδομάδες διακοπών, οι εργαζόμενοι είχαν μεγαλύτερη γνωστική ευελιξία, μπορούσαν δηλαδή να σκεφτούν περισσότερους τρόπους χρήσης των αντικειμένων και άρα να είναι πιο δημιουργικοί.

Το άγχος μπορεί να λειτουργήσει παραγωγικά, αλλά όταν συμβαίνει σε επίπεδο καθημερινότητας μετατρέπεται σε στρες, προκαλώντας μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων στη σωματική και ψυχική υγεία, όπως κόπωση, ευερεθιστότητα, θυμό και απογοήτευση αλλά και μείωση της παραγωγικότητας. 

Ωστόσο, για να αντλήσετε τα ψυχολογικά οφέλη των διακοπών, είναι σημαντικό, να απέχετε ουσιαστικά από κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με τη δουλειά και τα προβλήματα της καθημερινότητας... Δηλαδή δεν έχει νόημα να είστε σε διακοπές αλλά να σάς καλούν συνεχώς στο τηλέφωνο  για να επιλύσετε προβλήματα. Ούτε να έχετε αφήσει για τις διακοπές εργασίες που έπρεπε να γίνουν στην κατοικία σας...

Πάντως έρευνες των τελευταίων ετών συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι οι εργοδότες θα έπρεπε να απαιτούν από τους εργαζόμενους να παίρνουν συνεχόμενες ημέρες άδειας που να ξεπερνούν τις 15 ημέρες τη φορά και να μην τους απασχολούν το διάστημα αυτό ούτε με ένα τηλεφώνημα. Η παραγωγικότητα στην περίπτωση αυτή αυξάνεται κατακόρυφα προς όφελος των επιχειρήσεων αλλά φυσικά και της ευζωίας των ανθρώπων.


Σχετικά Άρθρα