ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρωτεΐνες: Απαραίτητες σε κάθε γεύμα

08 Ιουλίου 2019, 14:18

images

Άλλοι είμαστε κρεατοφάγοι, άλλοι χορτοφάγοι κι άλλοι ακολουθούμε την μέση οδό και είμαστε …παμφάγοι! Ό,τι και να έχουμε επιλέξει ωστόσο για την διατροφή μας, οφείλουμε να τηρούμε τον χρυσό κανόνα αναλογίας των θρεπτικών συστατικών που είναι 60% υδατάνθρακες, 30% πρωτεΐνες και 10% λίπος. Κι αυτό πρέπει να τηρείται κανονικά σε όλα τα γεύματα αν όχι μέσα στην ίδια μέρα.

Αν δεν το κάνουμε αυτό και μας λείπουν πρωτεΐνες (από ζωικές ή έστω φυτικές πηγές), τότε είναι φυσικό σε κάποια φάση να βιώσουμε συμπτώματα και ασθένειες όπως είναι:

Οιδήματα: Ένα από τα πιο συχνά σημάδια για τη μη πρόσληψη ικανοποιητικής ποσότητας πρωτεΐνης είναι το πρήξιμο κυρίως στην κοιλιακή χώρα, στα πόδια, στα άκρα και στα χέρια.

Κακή ψυχική διάθεση: Ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρησιμοποιεί τους νευροδιαβιβαστές για να μεταβιβάσει τις πληροφορίες ανάμεσα στα κύτταρα. Κάποιοι από αυτούς τους νευροδιαβιβαστές είναι φτιαγμένοι από αμινοξέα, τα οποία είναι τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης.

Αδύναμα μαλλιά, νύχια και δέρμα: Τα μαλλιά, τα νύχια και το δέρμα είναι φτιαγμένα από πρωτεΐνες, όπως η ελαστίνη, το κολλαγόνο και η κερατίνη. Όταν το σώμα σας δεν τις διαθέτει, είναι φυσικό να αδυνατίζουν.

Κόπωση: Μελέτες έχουν δείξει ότι μόνο μια βδομάδα χωρίς την λήψη ικανοποιητικής ποσότητας πρωτεΐνης είναι αρκετή για να επηρεάσει τους μύες που είναι υπεύθυνοι για την στάση και την κίνηση. Εξάλλου, η μειωμένη λήψη πρωτεϊνης είναι δυνατό να προκαλέσει σε αναιμία όταν τα κύτταρα δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο.

Αργή και κακή επούλωση πληγών: Όσοι δεν λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη παρατηρούν ότι τα κοψίματα και πληγές καθυστερούν να επουλωθούν. Το ίδιο συμβαίνει και με διάφορα άλλα ατυχήματα που σχετίζονται με τη γυμναστική. Είναι ένα ακόμα σύμπτωμα με το οποίο το σώμα σας σάς δείχνει ότι δεν παράγει αρκετό κολλαγόνο, το οποίο βρίσκεται στους συνδετικούς ιστούς και στο δέρμα. Ακόμα και για να δημιουργηθεί ένας θρόμβος αίματος, χρειάζονται και πρωτεΐνες.

Συχνή νόσηση: Τα αμινοξέα στο αίμα βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να δημιουργήσει αντισώματα τα οποία ενεργοποιούν τα λευκά αιμοσφαίρια για να καταπολεμήσουν τους ιούς, τα βακτήρια και τις τοξίνες. Το σώμα χρειάζεται πρωτεΐνη για να χωνέψει και να απορροφήσει τα άλλα θρεπτικά συστατικά που σας κρατούν υγιή.


Πηγές ζωικής πρωτεΐνης (υψηλής διατροφικής αξίας)

  • Κρέας κάθε είδους
  • Αβγά
  • Γαλακτοκομικά
  • Ψάρια
  • Θαλασσινά (όστρακα, μαλάκια)

 

Πηγές φυτικής πρωτεΐνης

  • Όλα τα όσπρια
  • Πράσινα λαχανικά
  • Κάποια λαχανικά όπως τα φρέσκα φασολάκια.

Σχετικά Άρθρα