ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προθέρμανση: Το Α και το Ω μιας σωστής εκγύμνασης

02 Ιουλίου 2019, 19:03

images

Η σωστή προθέρμανση είναι η καλύτερη αρχή μιας προπόνησης που, αν μη τι άλλο, δεν θα μας οδηγήσει σε τραυματισμούς. Μάλιστα, όσοι έχουν κάνει στην ζωή τους συγκεκριμένα αθλήματα με προπονητή, γνωρίζουν καλά ότι αν δεν «ζεστάνουν» επαρκώς τους μυς τους, θα έχουν μετά από κακή απόδοση, ως πόνους και «τραβήγματα».

Το βασικό που πρέπει να γνωρίζουμε, σύμφωνα με τους γυμναστές, είναι ότι όσο πιο έντονη πρόκειται να είναι η άσκηση που θα κάνουμε, τόσο πιο τυπική πρέπει να είναι και προθέρμανσή μας. Δηλαδή, αν πρόκειται απλά να περπατήσουμε με ρυθμό 3-4 χιλιόμετρα, ίσως να μην υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη για τέντωμα των μυών στα πόδια όσο αν επρόκειτο να τρέξουμε 10 χιλιόμετρα!

Ομοίως, αν πρόκειται να παίξουμε σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου ή κάποια σε τένις, είναι πολύ σημαντικότερο να κάνουμε ενδελεχή προθέρμανση αρκετών λεπτών και σε διάφορες μυϊκές ομάδες, σε σχέση με το αν επρόκειτο να πάμε μια μικρή, χαλαρή βόλτα με ποδήλατο!

Ας δούμε γιατί:

Η προθέρμανση προετοιμάζει όλα τα συστήματα του οργανισμού και όχι μόνο τους μυς για την προσπάθεια και την ένταση που θα ακολουθήσει με την άσκηση. Προετοιμάζει δηλαδή καρδιά, πνεύμονες και μυς σας για την πιο έντονη φάση που θα ακολουθήσει.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τους μυς, αυξάνει την θερμοκρασία με αποτέλεσμα οι μύες να συστέλλονται πιο έντονα και χαλαρώνουν πιο γρήγορα, μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού. Ταυτόχρονα όμως, η αύξηση της θερμοκρασίας στους μύες μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα και τη δύναμή μας.

Επίσης με την προθέρμανση αυξάνεται το οξυγόνο στο αίμα και η ποσότητα της αιμοσφαιρίνης και το οξυγόνο πάει ευκολότερα στους μύες βελτιώνοντας την αντοχή τους και την αντοχή μας.  

Καθώς μάλιστα τα αγγεία διαστέλλονται, αυξάνεται και η ροή του αίματος μειώνοντας την πίεση στην καρδιά.

Στο σώμα μας όμως συμβαίνουν ακόμα και ορμονικές διαφοροποιήσεις κατά την προθέρμανση: Η παραγωγή κορτιζόλης και επινεφρίνης εντείνεται με αποτέλεσμα να γεμίζουμε ενέργεια μέσω των υδατανθράκων που έχουμε καταναλώσει.

Ποιος πρέπει να μας καθοδηγεί;

Η προθέρμανση δεν είναι κάτι εύκολο και μη εξειδικευμένο. Οφείλετε ακόμα και για μία φορά να συμβουλευτείτε πτυχιούχο γυμναστή ο οποίος θα σας καθοδηγήσει αφού πρώτα τον ενημερώσετε για την φυσική σας κατάσταση, τα πιθανά προβλήματα στο μυοσκελετικό σας αλλά και το είδος της άσκησης που θέλετε να κάνετε. Το προτιμότερο μάλιστα για αρχάριους, είναι να έχουν το πρώτο διάστημα την συνεχή καθοδήγηση ειδικού προπονητή- γυμναστή για να χαρούν την νέα τους δραστηριότητα χωρίς κράμπες, πόνους και τραυματισμούς. Στην άσκηση περισσότερο από άλλες δραστηριότητες, η συμβουλή του ειδικού είναι αδιαπραγμάτευτα πολύτιμη!

Σχετικά Άρθρα