ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επιλέγοντας ασφαλή παιχνίδια για τα παιδιά

01 Ιουλίου 2021, 12:22

images

Τα παιχνίδια είναι ένα σημαντικό κομμάτι στην ανάπτυξη κάθε παιδιού, ωστόσο πολλές φορές μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο. Τα παιδιά ηλικίας 3 ετών και κάτω, τείνουν να βάζουν αντικείμενα στο στόμα τους. Επομένως, οι γονείς πρέπει να επιβλέπουν τα παιδιά όταν παίζουν και να επιλέγουν τα κατάλληλα παιχνίδια για αυτά.

Το Kids Health, μας δίνει ορισμένες γενικές οδηγίες που πρέπει να θυμόμαστε όταν ψωνίζουμε παιχνίδια:

  • Τα παιχνίδια από ύφασμα πρέπει να φέρουν ετικέτα ως ανθεκτικά στη φωτιά
  • Τα γεμισμένα παιχνίδια πρέπει να μπορούν να πλένονται.
  • Η βαφή σε οποιοδήποτε παιχνίδι δεν πρέπει να περιέχει μόλυβδο.
  • Τα υλικά τέχνης πρέπει να είναι μη τοξικά.

Καλό είναι να αποφεύγουμε παλαιότερα παιχνίδια, από φίλους και συγγενείς. Αυτά τα παιχνίδια μπορεί να έχουν συναισθηματική αξία, αλλά μπορεί να μην πληρούν τα πρότυπα ασφαλείας και μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ με αποτέλεσμα να σπάσουν εύκολα και να γίνουν επικίνδυνα.

Βεβαιωθείτε ότι ένα παιχνίδι με ήχο δεν είναι πολύ δυνατό για το παιδί σας. Ο θόρυβος μερικών κουδουνισμάτων, παιχνιδιών με μουσική ή ηλεκτρονικών παιχνιδιών μπορεί να είναι τόσο δυνατός ειδικά αν ένα παιδί το κρατάει κοντά στα αυτιά του. Ο δυνατός ήχος στα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ακοής.

Ασφαλή παιχνίδια για βρέφη, νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας

Να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες για να βεβαιωθείτε ότι ένα παιχνίδι είναι κατάλληλο για την ηλικία ενός παιδιού. Οι οδηγίες που δημοσιεύονται από την Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ (CPSC) και άλλους φορείς μπορούν να σας βοηθήσουν να λάβετε αυτές τις αποφάσεις αγοράς.

Ακόμα και ένα παιδί που φαίνεται προχωρημένο σε σύγκριση με άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας δεν πρέπει να χρησιμοποιεί παιχνίδια που προορίζονται για μεγαλύτερα παιδιά. Τα επίπεδα ηλικίας για τα παιχνίδια καθορίζονται από παράγοντες ασφαλείας και όχι από την ευφυΐα ή την ωριμότητα.

Άλλες οδηγίες

Τα παιχνίδια πρέπει να είναι αρκετά μεγάλα - τουλάχιστον 1¼ ίντσες (3 εκατοστά) σε διάμετρο και 2¼ ίντσες (6 εκατοστά) σε μήκος - έτσι ώστε τα παιδιά να μην μπορούν να καταπιούν.

Αποφύγετε νομίσματα, μικρές μπάλες που έχουν διάμετρο 5 εκατοστά ή λιγότερο.

Τα παιχνίδια που λειτουργούν με μπαταρία πρέπει να έχουν θήκες μπαταριών που να ασφαλίζονται με βίδες, ώστε τα παιδιά να μην μπορούν να τα ανοίγουν. Οι μπαταρίες και τα υγρά της μπαταρίας ενέχουν σοβαρούς κινδύνους, όπως πνιγμό, και χημικά εγκαύματα.

Βεβαιωθείτε ότι ένα παιχνίδι δε έχει αιχμηρά άκρα ή μικρά μέρη όπως μάτια, τροχούς ή κουμπιά που μπορούν να τραβηχτούν εύκολα.

Τα παιχνίδια όπως αλογάκια για τα παιδιά  μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν ένα παιδί μπορεί να καθίσει καλά ενώ δεν υποστηρίζεται . Τα παιχνίδια αυτά είναι προτιμότερο να συνοδεύονται από ζώνες ασφαλείας και να είναι αρκετά σταθερά και ασφαλή.

Έλεγχος στο σπίτι 

Αφού αγοράσετε ασφαλή παιχνίδια, είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά γνωρίζουν πώς να τα χρησιμοποιούν. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι εποπτεύοντας το παιχνίδι. Επίσης παίζοντας με τα παιδιά σας αυτά μαθαίνουν πώς να παίζουν με ασφάλεια ενώ διασκεδάζουν.

Συμβουλές προς τους γονείς: 

Ελέγχετε τακτικά τα παιχνίδια για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι σπασμένα ή άχρηστα.

Τα ξύλινα παιχνίδια δεν πρέπει να έχουν θραύσματα.

Τα ποδήλατα και τα υπαίθρια παιχνίδια δεν πρέπει να έχουν σκουριά.

Τα γεμισμένα παιχνίδια δεν πρέπει να έχουν σπασμένες ραφές ή εκτεθειμένα αφαιρούμενα μέρη.

Απομακρύνετε τα σπασμένα παιχνίδια ή επισκευάστε τα αμέσως.

Αποθηκεύστε παιχνίδια εξωτερικού χώρου όταν δεν χρησιμοποιούνται, ώστε να μην εκτίθενται σε βροχή ή χιόνι.

Φροντίστε να διατηρείτε τα παιχνίδια καθαρά. Ορισμένα πλαστικά παιχνίδια μπορούν να καθαριστούν στο πλυντήριο, αλλά διαβάστε πρώτα τις οδηγίες του κατασκευαστή. Μια άλλη επιλογή είναι να αναμίξετε αντιβακτηριακό σαπούνι ή ένα ήπιο απορρυπαντικό πιάτων με ζεστό νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και να το χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε τα παιχνίδια, ξεπλένοντας τα μετά.

Επικίνδυνα αντικείμενα

Πολλά άλλα αντικείμενα μπορούν επίσης να δελεάσουν τα παιδιά. Είναι σημαντικό να τους κρατήσετε μακριά από:

πυροτεχνήματα, σπίρτα

αιχμηρά αντικείμενα

ψαλίδια

σακούλες

μπαλόνια (τα φουσκωμένα ή σπασμένα μπαλόνια μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό) 

Αναφορά μη ασφαλών παιχνιδιών

Να ενημερώνεστε τακτικά σχετικά με την απόσυρση ορισμένων παιχνιδιών από το τμήμα καταναλωτών.

Εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με την ασφάλεια ενός παιχνιδιού, σκεφτείτε προσεκτικά και μην αφήσετε το παιδί σας να παίζει με αυτό.

X.X.

Σχετικά Άρθρα