ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

5 συμβουλές για να αντιμετωπίσει το παιδί σας ένα αλλεργικό σοκ

05 Ιουνίου 2021, 10:00

images

Η γρήγορη δράση είναι απαραίτητη σε περίπτωση ενός αλλεργικού σοκ. Σ’ αυτό βοηθά να θυμάστε τις οδηγίες που σας έδωσε ο γιατρός σας ανά διαστήματα ώστε να ακολουθήσετε σωστά τα βήματα που θα κάνατε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Πιο κάτω παρουσιάζονται 5 πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη σε περίπτωση αναφυλαξίας.

  • Εάν έχετε συνταγή γιατρού για χρήση αυτοεγχυτή επινεφρίνης, για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, βεβαιωθείτε ότι είναι πάντα μαζί σας: στο σχολείο, σε ένα πάρτι, σε διακοπές - παντού.  Καλό θα ήταν να ενημερώσετε το σχολείο του παιδιού σας για να συμφωνήσετε που θα αποθηκευτεί ο εγχυτήρας και πώς θα το χρησιμοποιήσει γρήγορα το παιδί  εάν χρειαστεί. Μην το αφήνετε στο αυτοκίνητο ή οπουδήποτε αλλού όπου μπορεί να ζεσταθεί πολύ. Η θερμοκρασία - ακόμη και η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά λειτουργεί η επινεφρίνη.
  • Μάθετε τα συμπτώματα μιας σοβαρής αντίδρασης, όπως για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή και συριγμό, και να είστε έτοιμοι να δράσετε γρήγορα. Ακολουθήστε τις οδηγίες που σας έχει δώσει ο γιατρός.
  • Εξασκηθείτε και εσείς και το παιδί σας στον τρόπο χρήσης του εγχυτήρα επινεφρίνης, ώστε να μην το ξεχάσετε.  Να θυμάστε εάν υπάρχουν καπάκια για αφαίρεση, σε ποιο σημείο του σώματος χορηγείται η ένεση, πώς κρατάτε τη σύριγγα και πως απελευθερώνετε το φάρμακο. Κάνετε μια αναπαράσταση στο γραφείο του γιατρού σας. Επισκεφτείτε επίσης τον ιστότοπο του κατασκευαστή επινεφρίνης για να λάβετε λεπτομερείς οδηγίες. Οι κατασκευαστές μπορούν να παρέχουν μια σύριγγα πρακτικής που δεν περιέχει επινεφρίνη, οπότε μπορείτε να εξασκήσετε όλα τα βήματα με ασφάλεια.
  • Εάν εμφανιστεί κάποιο σύμπτωμα που φαίνεται να είναι αναφυλαξία, κάντε την ένεση αμέσως. Ζητήστε από κάποιον να καλέσει το κέντρο άμεσης βοήθειας ενώ κάνετε την ένεση στο παιδί σας ή μεταβείτε στο πλησιέστερο κέντρο έκτακτης ανάγκης το συντομότερο δυνατό. Θα πρέπει οπωσδήποτε τα άτομα που είναι με το παιδί σας να έχουν υπόψη τους πως να δράσουν σε τέτοια περίπτωση. Μερικές φορές υπάρχει περίπτωση τα συμπτώματα να επανεμφανιστούν, οπότε η ιατρική περίθαλψη κρίνεται απαραίτητη. Πάρτε μαζί σας το χρησιμοποιημένο δοχείο επινεφρίνης στο νοσοκομείο.
  • Αποθηκεύστε τον εγχυτήρα επινεφρίνης σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Σημειώστε την ημερομηνία λήξης της και προμηθευτείτε νέα όταν λήξει.

 

Σχετικά Άρθρα