ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το σκόρδο ίσως μπορεί να μας βοηθήσει στην ακμή

13 Μαΐου 2020, 10:00

images

Η ακμή είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος που παρουσιάζεται κυρίως στην εφηβική ηλικία. Οι έφηβοι προσβάλλονται σε συχνότητα 30%-50% από ακμή , η οποία συνήθως υποχωρεί σταδιακά στην ενήλικη ζωή. Αποτελεί μια συχνή και χρόνια κατάσταση με πολύπλοκη εικόνα. Αν και δεν είναι επικίνδυνη ως νοσολογική οντότητα συχνά μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογικά προβλήματα όπως είναι το άγχος, η χαμηλή αυτοεκτίμηση ή και η κατάθλιψη. Χαρακτηριστικό της είναι η απόφραξη του σμηγματογόνου θύλακα του δέρματος, η συσσώρευση σμήγματος και στη συνέχεια η ανάπτυξη φλεγμονής.  

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες. Παρ’ όλα αυτά οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις εξακολουθούν και έχουν τη θέση τους ιδιαίτερα σε ηπιότερες περιπτώσεις.

Έχει θέση το σκόρδο στη θεραπεία της ακμής;

Το σκόρδο έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες, αλλά δεν έχει μελετηθεί επαρκώς σαν θεραπεία της ακμής . Θεωρητικά, αυτές οι ιδιότητες θα μπορούσαν να βοηθήσουν και στη θεραπεία της ακμής.  Σύμφωνα με μια ανασκόπηση, το σκόρδο περιέχει ενώσεις που αναστέλλουν την ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων και μυκήτων. Ως εκ τούτου, οι συγγραφείς προτείνουν ότι το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ορισμένων παθήσεων του δέρματος. Ωστόσο, δεν καθιστούν σαφές εάν το σκόρδο είναι μια αποτελεσματική επιλογή θεραπείας για την ακμή.  

Μια εργαστηριακή μελέτη διερεύνησε με καλά αποτελέσματα τις αντιμικροβιακές επιδράσεις δύο διαφορετικών εκχυλισμάτων σκόρδου κατά του βακτηρίου Streptococcus epidermidis που  είναι ένα από τα πολλά βακτήρια που μπορούν να συμβάλουν στην ακμή.

Αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα του σκόρδου

Οι προφλεγμονώδεις κυτοκίνες που έχουν βγει στο προσκήνιο και εξαιτίας του ρόλου τους στο COVID-19 είναι μόρια που προάγουν τη φλεγμονή. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να παίξουν ρόλο και στην ανάπτυξη της ακμής. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η αλικίνη, που είναι συστατικό του σκόρδου, μείωσε την παραγωγή προφλεγμονωδών κυτοκινών σε εργαστηριακό περιβάλλον. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η θέρμανση του σκόρδου μειώνει τη συγκέντρωση της αλικίνης, μειώνοντας έτσι τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματά της.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αλικίνη μπορεί να είναι χρήσιμη στη θεραπεία φλεγμονωδών ασθενειών. Ωστόσο, δεν ανέφεραν εάν θα βοηθούσε ιδιαίτερα στη θεραπεία της ακμής.

Άλλα ευεργετικά αποτελέσματα του σκόρδου

Μια άλλη ανασκόπηση διερεύνησε τις πιθανές δερματολογικές χρήσεις του σκόρδου. Η εφαρμογή εκχυλίσματος σκόρδου στο δέρμα φάνηκε να έχει αντιμικροβιακές και θεραπευτικές επιδράσεις. Επίσης χρήσιμη είναι η ικανότητα του σκόρδου να προάγει την επούλωση πληγών και κατά συνέπεια την πρόληψη εμφάνισης ουλών εξαιτίας της ακμής.

Προφυλάξεις

Επισημαίνεται ότι η χρήση του σκόρδου για την ακμή αλλά και γενικότερα για τις δερματοπάθειες δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη. Από την άλλη σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθούν αντιδράσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν ερεθιστική δερματίτιδα ή αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής ή ακόμα και κνίδωση.

Η ανάμιξη μικρής ποσότητας σκόρδου με ένα λάδι διαλύτη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ή πρόληψη τέτοιων αντιδράσεων. Μερικά παραδείγματα λιπαντικών φορέων περιλαμβάνουν λάδι jojoba ή λάδι καρύδας.

Ένα άτομο πρέπει να δοκιμάσει μια μικρή ποσότητα του μείγματος σε ένα μικρό κομμάτι δέρματος πριν εξετάσει το ενδεχόμενο εφαρμογής του σε μια μεγαλύτερη περιοχή. Σε περίπτωση αντίδρασης, πρέπει να διακόψει τη χρήση.

Το σκόρδο διατίθεται επίσης ως συμπλήρωμα διατροφής. Αν και τα συμπληρώματα σκόρδου μπορεί να προσφέρουν κάποια οφέλη για την υγεία, είναι απίθανο να βοηθήσουν στη θεραπεία ή την πρόληψη της ακμής.


Σχετικά Άρθρα