ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς αντιμετωπίζουμε την υπερμελάγχρωση

20 Δεκεμβρίου 2022, 16:00

images

Η υπερμελάγχρωση εμφανίζεται όταν σημεία του δέρματος φαίνονται πιο σκούρα από το φυσικό σας τόνο, επειδή παράγεται υπερβολική μελανίνη. Αν και μπορεί αυτές οι κηλίδες να φαίνονται ενοχλητικές ή αντιαισθητικές, σήμερα, υπάρχουν αρκετές μέθοδοι  για τη θεραπεία ή την πρόληψη της υπερμελάγχρωσης. Τα παρακάτω επιστημονικά αποδεδειγμένα βήματα μπορούν να βοηθήσουν.

Προσέξτε τα τσιμπήματα, τα μαύρα στίγματα και άλλους τραυματισμούς

Όσο δελεαστικό κι αν είναι να ξύσετε ένα τσίμπημα κουνουπιού ή να πιέσετε ένα επίμονο σπυράκι, προσπαθήστε να το αποφύγετε. «Το ξύσιμο θα αυξήσει μόνο τη φλεγμονή που είναι υπεύθυνη για τον αποχρωματισμό του δέρματος», λέει η Jeanine Downie, MD , δερματολόγος και διευθύντρια του Image Dermatology στο Montclair του New Jersey. «Όσο περισσότερο ασχολείσαι με αυτό τώρα, τόσο χειρότερο θα φαίνεται αργότερα».

Προστατέψτε την επιδερμίδα σας από τον ήλιο

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποτρέψετε τον αποχρωματισμό που προκαλείται από τον ήλιο, είναι να εφαρμόζετε επιμελώς ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με παράγοντα αντηλιακής προστασίας (SPF) 30 ή μεγαλύτερο, κάθε μέρα, ακόμη και σε συννεφιασμένες ή δροσερές μέρες.

Συζητήστε με δερματολόγο σχετικά με τις επιλογές υψηλής τεχνολογίας

Εάν οι τοπικές λύσεις δεν λύνουν το πρόβλημα, μπορεί να θέλετε να μιλήσετε με το δερματολόγο σας για πιο επιθετικούς τρόπους εξάλειψης του αποχρωματισμού, όπως το χημικό peeling, η μικροδερμοαπόξεση ή η δερμοαπόξεση ή, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Ιατρών στην Αισθητική Ιατρική,  ένα λέιζερ. (Σημαντική σημείωση: Εάν έχετε μέλασμα, τα λέιζερ είναι αμφιβόλου αποτελέσματος, καθώς δεν έχει αποδειχθεί ότι απαλλάσσουν από την υπερβολική παραγωγή μελανίνης, σύμφωνα με μια  ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε το Μάρτιο του 2017 στο International Journal of Women's Dermatology .

Άλλα προληπτικά βήματα

Εκτός από τη θεραπεία και την αντηλιακή προστασία, υπάρχουν και άλλα προληπτικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να ελαχιστοποιήσετε την εμφάνιση μελλοντικών μαύρων κηλίδων. Επιμείνετε σε ήπια προϊόντα περιποίησης δέρματος που ενυδατώνουν την επιδερμίδα, καθώς ο ερεθισμός μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την υπερμελάγχρωση. 

Τέλος, προστατεύστε τον εαυτό σας από άλλους κοινούς παράγοντες που προκαλούν το χρωματισμό του δέρματος χρησιμοποιώντας φάρμακα για την ακμή για να εξαφανίσετε τα σπυράκα, καθώς και ειδικά σπρέι.



Σχετικά Άρθρα