ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι Αρχαίοι Ρωμαίοι είχαν εμμονή με την αποτρίχωση

14 Ιουνίου 2023, 16:00

images

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δεκάδες ρωμαϊκά τσιμπιδάκια στη Βρετανία, αποκαλύπτοντας την εμμονή του αρχαίου πολιτισμού με την αφαίρεση των τριχών σε πρόσωπο και σώμα. Η συλλογή έχει εκτεθεί τώρα σε ένα νέο μουσείο στο Wroxeter Roman City.

Ο Cameron Moffett, επιμελητής του English Heritage στο Wroxeter Roman City, δήλωσε ότι το εύρημα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στη Βρετανία, υποδεικνύοντας ότι τα τσιμπιδάκια ήταν ένα «δημοφιλές αξεσουάρ». Και συνέχισε: «Το πλεονέκτημα που είχε το τσιμπιδάκι ήταν ότι ήταν ασφαλές, απλό και φθηνό, αλλά δυστυχώς όχι ανώδυνο».

Τα απλά εργαλεία θα είχαν χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για τη φροντίδα των φρυδιών αλλά και για την αφαίρεση τυχόν ανεπιθύμητων τριχών ακόμη και στις μασχάλες. 

Οι Ρωμαίοι εκτιμούσαν πολύ την προσωπική υγιεινή. Πολλοί άνθρωποι θα είχαν τα δικά τους σετ ατομικού καθαρισμού, συμπεριλαμβανομένων συσκευής καθαρισμού για τα αυτιά, καθαριστικό νυχιών και τσιμπιδάκια.

Τα τσιμπιδάκια αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης έκθεσης, με περισσότερα από 400 αντικείμενα, που παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά την ενασχόληση των Ρωμαίων με την καθαριότητα και την αισθητική. «Μπορεί να αποτελεί έκπληξη για μερικούς το γεγονός ότι στη Ρωμαϊκή Βρετανία η αφαίρεση των τριχών του σώματος ήταν τόσο συνηθισμένη με τους άνδρες, όσο και με τις γυναίκες», είπε ο Moffett.

«Ιδιαίτερα για αθλήματα όπως η πάλη, υπήρχε η κοινωνική προσδοκία ότι οι άνδρες που ασχολούνταν με άσκηση που απαιτούσε ελάχιστο ρουχισμό, θα είχαν προετοιμαστεί, αφαιρώντας όλες τις ορατές τρίχες του σώματός τους.

Συχνά εκτελούμενη από σκλάβους, η αποτρίχωση μπορεί να ήταν πολύ επώδυνη. Μάλιστα, σύμφωνα με το English Heritage, ο Ρωμαίος συγγραφέας και πολιτικός Σενέκας έχει κάνει αναφορά σε σχετικό περιστατικό, παραπονούμενος για το θόρυβο και τις φωνές που κυριαρχούσαν κατά τη διαδικασία της αποτρίχωσης στα λουτρά.

Το Wroxeter Roman City, ή Viriconium Cornoviorum όπως ήταν γνωστό, είναι μια από τις πλέον διατηρημένες ρωμαϊκές πόλεις στη Βρετανία.

Προηγούμενες ανασκαφές έχουν αποκαλύψει το φόρουμ, την αγορά, το λουτρό, μια μεγάλη αίθουσα γνωστή ως βασιλική του λουτρού και τα αρχοντικά των πλούσιων κατοίκων.




Σχετικά Άρθρα