ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι άνθρωποι βρίσκουν πιο ελκυστικά τα πρόσωπα που τους μοιάζουν

02 Αυγούστου 2023, 09:00

images

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Evolution and Human Behavior, οι άνθρωποι βρίσκουν πιο ελκυστικά τα άτομα που τους μοιάζουν. Η πρόσφατη μελέτη υποστηρίζει ότι μπορεί να είναι αληθής ο ισχυρισμός ότι επιλέγουμε τους συντρόφους της ζωής μας με βάση το πόσο μοιάζουν με εμάς.

Η Amy Zhao από τη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ διεξήγαγε τη μελέτη, η οποία είναι η πρώτη που χρησιμοποίησε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ανθρώπων. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν σύντομες συνεδρίες γνωριμιών με εκατοντάδες φοιτητές ψυχολογίας. Οι ετεροφυλόφιλοι συμμετέχοντες έπρεπε να συνομιλήσουν με άτομα του άλλου φύλου για 3 λεπτά.

Συνολικά συμμετείχαν 682 συμμετέχοντες και πραγματοποιήθηκαν 2.285 συναντήσεις γνωριμίας. Σχεδόν το 50% των συναντήσεων αφορούσε σε άτομα της ίδιας εθνότητας, ενώ το υπόλοιπο 50% αφορούσε σε  άτομα διαφόρων εθνοτικών ομάδων.

«Μετά από κάθε αλληλεπίδραση, οι συμμετέχοντες βαθμολογούσαν ο ένας τον άλλον ως προς την ελκυστικότητα του προσώπου, την ευγένεια και την κατανόηση (που έδειχνε προς αυτούς). Στη συνέχεια, αναλύσαμε τις εικόνες του προσώπου τους για να υπολογίσουμε την αρρενωπότητα του προσώπου, τη μέση τιμή και την ομοιότητα μεταξύ των συντρόφων αλληλεπίδρασης», δήλωσε η Zhao.

Η ίδια δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε το πώς τα άτομα αντιλαμβάνονταν τους συντρόφους με μέτρια εμφάνιση και πρόσωπα που έμοιαζαν με τα δικά τους ως πιο ελκυστικά.

«Οι συμμετέχοντες έλαβαν επίσης υψηλότερες βαθμολογίες ελκυστικότητας προσώπου από συντρόφους της ίδιας εθνότητας, σε σύγκριση με εκείνους από διαφορετική εθνότητα […] Είναι ενδιαφέρον ότι τα άτομα με παρόμοια χαρακτηριστικά προσώπου βαθμολόγησαν το ένα το άλλο ως πιο ευγενικό, ανεξάρτητα από την εθνικότητα», προσθέτει.

Η Zhao επισημαίνει ότι τα ευρήματα αντιμετωπίζουν τους «σημαντικούς περιορισμούς» παλαιότερης έρευνας που ζητούσε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν τους ανθρώπους, χρησιμοποιώντας εικόνες ή πρόσωπα που δημιουργήθηκαν μέσω υπολογιστή. Τονίζει επίσης ότι η άριστη γνώση του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την ομορφιά, μπορεί να «βοηθήσει στα ραντεβού και στη δημιουργία ρομαντικών σχέσεων».

Η ομάδα προειδοποιεί ότι δεδομένων των ηλικιών των συμμετεχόντων και του γεγονότος ότι ήταν όλοι ετεροφυλόφιλοι, τα αποτελέσματα δεν μπορούν να γενικευθούν σε μεγαλύτερες ομάδες.

Η Zhao καταλήγει: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα πρόσωπα που μοιάζουν (μεταξύ τους) προκαλούν μια αίσθηση συγγένειας, προκαλώντας τους ανθρώπους να αισθάνονται άνεση, οικειότητα και ένα αίσθημα ανήκειν σε αυτούς που τους μοιάζουν».


Σχετικά Άρθρα