ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νεανικό δέρμα και είδος διατροφής: Ποιοι έχουν το πλεονέκτημα

04 Οκτωβρίου 2023, 10:00

images

Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας "βάλλεται" από τις ελεύθερες ρίζες, τη μείωση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, την ηλιακή ακτινοβολία, την κακή διατροφή και το κάπνισμα. Ανάλογα με τις γενετικές μας καταβολές -που καθορίζουν σε μεγάλο ποσοστό πόσο γρήγορα θα αποκτήσουμε επιδερμική χαλάρωση και ρυτίδες-, άλλοι γερνάμε διατηρώντας ένα σφριγηλό δέρμα και άλλοι αποκτώντας πιο γρήγορα τα σημάδια του χρόνου... Ποιοι έχουν ωστόσο το πλεονέκτημα στην αργή και ήπια γήρανση του δέρματος; Οι χορτοφάγοι ή οι κρεατοφάγοι; 

Καταρχάς ας λάβουμε υπόψη τα εξής δεδομένα:

- Τα λιπαρά δέρματα αποκτούν λιγότερες λεπτές ρυτίδες σε σχέση με τα ξηρά.

- Τα παχουλά πρόσωπα έχουν λιγότερες ρυτίδες από τα αδύνατα.

- Οι άνθρωποι αποκτούμε έντονες ρυτίδες έκφρασης ανάλογα με συγκεκριμένες συνήθειές μας. Πιο γνωστές είναι το κάπνισμα που προκαλεί πολλές κάθετες ρυτίδες στο άνω χείλος, και η μυωπία που κάνει κάποιους να αποκτούν από νέοι μία βαθιά, κάθετη ρυτίδα ανάμεσα στα φρύδια (μεσόφρυος).

- Οι άνθρωποι που συνηθίζουν να κάνουν πολύωρη ηλιοθεραπεία αποκτούν πιο γρήγορα ρυτίδες στο πρόσωπο, το λαιμό και το καρέ.

- Το νερό είναι βασική προϋπόθεση υγείας και ομορφιάς για το δέρμα μας όπως και για όλα μας τα όργανα (το δέρμα θεωρείται ιατρικώς ως το μεγαλύτερο όργανο του σώματος).

Ο παράγων διατροφή

Επιστημονικές παρατηρήσεις που αποδείχτηκαν σωστές μετά από ειδική μελέτη, αναφέρουν ότι οι αυστηρά χορτοφάγοι αποκτούν πιο γρήγορα πολλαπλές ρυτίδες στο πρόσωπο. Αυτό συμβαίνει επειδή τους λείπουν βασικά αμινοξέα τα οποία αποτελούν δομικά συστατικά των ιστών. Αν όμως φροντίσουν να λαμβάνουν σε μορφή συμπληρώματος αυτά τα βασικά αμινοξέα, αντικαθιστούν τις πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας (κρέας) που τους λείπουν από τη διατροφή.

Από την άλλη πλευρά, οι αυστηρά κρεατοφάγοι -που αποφεύγουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα φρούτα- έχουν συνήθως δέρμα θαμπό και τραχύ. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων ενώ κατά κανόνα δεν είναι και καλά ενυδατωμένοι καθώς καταναλώνουν περισσότερα αλμυρά και λιπαρά.

Που καταλήγουμε λοιπόν;

Καταλήγουμε στο γεγονός ότι είμαστε θηλαστικά παμφάγα! Ίσως να αποδεικνύεται από όλο και περισσότερες έρευνες ότι το κρέας και τα παράγωγά του δεν κάνουν καλό στους ενήλικες καθώς μεγαλώνουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο οργανισμός μας δεν το χρειάζεται καθόλου! Αν αποφασίσουμε να βγάλουμε τις ζωικές πρωτεΐνες εντελώς από το ψυγείο και τη ζωή μας, πρέπει να συμβουλευτούμε ειδικούς διατροφής για να λαμβάνουμε όσα μάς στερεί η αυστηρά χορτοφαγική διατροφή.

Σχετικά Άρθρα