ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η αποτρίχωση βασική "συνταγή" ομορφιάς

05 Φεβρουαρίου 2020, 16:05

images

Τρίχες στο μουστάκι, το πηγούνι, τις παρειές, το στήθος, τα χέρια, ακόμα και την κοιλιά ενοχλούν γυναίκες όλων των ηλικιών που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέθοδο για να απαλλαγούν από ένα χαρακτηριστικό παραδοσιακά ανδρικό.…

Βεβαίως αυτό δεν είναι 100% αλήθεια καθώς και τα γυναικεία σώματα είναι καλυμμένα από λεπτές τρίχες σχεδόν σε όλα τα σημεία, και το πρόσωπο. Απλά όταν οι τριχούλες αυτές είναι πιο μεγάλες και σκουρόχρωμες, τότε θεωρείται ότι η γυναίκα χάνει από την θηλυκότητά της και πρέπει να τις αφαιρέσει με όσο το δυνατόν πιο μόνιμο τρόπο.

Για το θέμα μάλιστα ευθύνονται κάποιες φορές οι ορμόνες και σύνδρομα όπως είναι των πολυκυστικών ωοθηκών και ως εκ τούτου -ειδικά στα νέα κορίτσια- αξίζει να γίνει πρώτα μια αξιολόγηση από ενδοκρινολόγο και μετά να προχωρήσουν σε διάφορες μεθόδους αποτρίχωσης. Στις περισσότερες γυναίκες πάντως πρόκειται απλά για γενετική προδιάθεση που κληρονομείται από γενεά σε γενεά, ειδικά μεταξύ των πιο μελαχροινών γυναικών.

Στις μέρες μας πάντως αποτρίχωση κάνουν και αρκετοί άνδρες που θέλουν να απαλλαγούν από τρίχες στην πλάτη και τους ώμους ή να αραιώσουν τρίχες σε κάποιο σημείο του σώματος που παθαίνει συνεχώς θυλακίτιδες (τρίχες που γυρνούν εσωτερικά και μολύνουν την περιοχή).

Οι μέθοδοι είναι από το απλό ξύρισμα που έχουν σιγά- σιγά εγκαταλείψει όλες οι γυναίκες, τις κρέμες και τα σπρέι, την χαλάουα και το αποτριχωτικό κερί, ως τις ηλεκτρικές μικροσυσκευές που τραβούν τις τρίχες από την ρίζα, τα λέϊζερ και το παλμικό φως που είναι οι πιο σύγχρονες μέθοδοι.

Άλλα από τα παραπάνω συστήνονται για το πρόσωπο κι άλλα για το σώμα ενώ τα λέϊζερ και το παλμικό ταιριάζουν φυσικά σε όλες τις περιοχές, αρκεί οι τρίχες να είναι από καστανές ως μαύρες καθώς τα νέα δεν είναι καλά για όσους και όσες έχουν ξανθές τρίχες ή λευκές.

Η έλλειψη μελανίνης εμποδίζει το μηχάνημα να δράσει όπως θα θέλαμε και το άτομο ίσως επιστρέψει στην παλαιότερη μέθοδο ριζικής αποτρίχωσης που γινόταν με βελόνα και ηλεκτρισμό.

Κατά τη συνεδρία για ηλεκτρόλυση, χρησιμοποιείται μια λεπτή βελόνα με πάχος τρίχας με την οποία  φτάνουν βαθιά στη ρίζα. Όταν η βελόνα βρεθεί μέσα στον θύλακο της τρίχας, στέλνουν μικρή ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος στην ρίζα. 

Η τεχνολογία του έντονου παλμικού φωτός βασίστηκε στην εκπομπή παλμών φωτός υψηλής έντασης που μοιάζουν με το λέϊζερ αλλά  δεν είναι. Οι παράμετροι του φωτός εκτιμώνται προσεκτικά και επιλέγονται επιμελώς ώστε να επιτυγχάνεται αποτελεσματική  και μακροχρόνια εξασθένηση της τρίχας.

Σε`ό,τι αφορά στα λέϊζερ, παράγουν εστιασμένη δέσμη ακτίνων του ιδίου χρώματος, συχνότητας και φάσης. Αυτή η φωτεινή ακτινοβολία προωθείται στο εσωτερικό ενός σωλήνα με τη βοήθεια ενός αερίου και η ισχύς της εξαρτάται από τη φύση αυτού του αερίου. Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για μια δέσμη φωτός που μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια και απορροφάται από τη μελανίνη του θυλάκου με σκοπό την αδρανοποίηση των αναγεννητικών κυττάρων της τρίχας.

ΠΗΓΗ: European Academy of Dermatology

Σχετικά Άρθρα