ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι κοινωνικές επαφές είναι το καλύτερο φάρμακο

31 Αυγούστου 2019, 10:35

images

Κάτι ήξεραν οι παππούδες μας που πήγαιναν κάθε μέρα καφενείο και οι γιαγιάδες μας που κάθονταν τα απογεύματα στις αυλές με τις γειτόνισσες.

Όλο και περισσότερες έρευνες τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν ότι οι κοινωνικές επαφές είναι το Α και το Ω για τη διατήρηση της καλής υγείας σε ψυχολογικό αλλά και σωματικό επίπεδο.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση PLOSONE, έδειξε ότι οι δεσμοί που αναπτύσσει ή όχι με το περιβάλλον του ένας άνθρωπος, καθορίζουν την ευζωία του.

«Υπάρχει ποιοτική συσχέτιση του ποιος είμαι και τι κοινωνικό status έχω, με το επίπεδο του άγχους και της υγείας μου», σημείωσε μία εκ των πολλών ερευνητών που συμμετείχαν στην μελέτη αυτή, η Δρ. Nitesh Chawla, καθηγήτρια πληροφορικής και μηχανολογίας στο University of Notre Dame.

Η διαπίστωσή της αυτή επιβεβαιώνει και προηγούμενες παρόμοιες που έχουν συσχετίσει την κοινωνικότητα που αναπτύσσουμε στη γειτονιά, το φιλικό και εργασιακό περιβάλλον αλλά και την ευρύτερη οικογένεια, με την καλή μας ψυχική υγεία και την καλύτερη υγεία.

Αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι δεν αρρωσταίνουμε, αλλά και αν ακόμη αρρωστήσουμε, έχουμε καλύτερη πρόγνωση για πλήρη ίαση.

Αντίθετα, η κοινωνική αποξένωση και η μοναχικότητα οδηγούν πιο συχνά σε χρόνια ασθένειες αλλά προκαλούν και αλλαγές σε μοριακό επίπεδο στον οργανισμό μας προωθώντας τις φλεγμονές.

Όπως έχουν αναφέρει σε παλιότερη αμερικανική μελέτη, η μοναχικότητα μοιάζει με το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα αν παρακολουθήσουμε τη νοσηρότητα…

Στις ΗΠΑ όπου οι μοναχικοί άνθρωποι είναι όχι μόνο ηλικιωμένοι αλλά και πολλοί νέοι, έρευνα ασφαλιστικής εταιρίας που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Health Promotion τονίζει ότι αυτοί που είναι μόνοι τους στη ζωή και χωρίς καλό δίκτυο κοινωνικών επαφών, παρουσιάζουν περισσότερες και πιο σοβαρές ασθένειες.

Και μας δίνει και μια άλλη παράμετρο του προβλήματος της μοναξιάς: Ο συγγραφέας της Δρ. Stuart Lustig, αναφέρει ότι όταν η ανθρώπινη επαφή αντικαθίσταται πλήρως από τις επαφές μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, τότε η μοναξιά είναι χειρότερη και πιο σοβαρής μορφής.

Μάλιστα το φύλο, η ηλικία και η οικονομική κατάσταση δεν φαίνεται να επιδρούν θετικά ή αρνητικά σε αυτήν την κατάσταση. Ισχύουν τα ίδια, λίγο ως πολύ για όλους.

Σχετικά Άρθρα