ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι αισιόδοξοι, ζουν περισσότερα χρόνια

28 Αυγούστου 2019, 12:31

images

Οι άνθρωποι που είναι αισιόδοξοι, τείνουν να ζουν κατά μέσο όρο περισσότερα χρόνια σε σχέση με τους απαισιόδοξους.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές που εξέτασαν τις περιπτώσεις ηλικιωμένων που ζουν μετά τα 85α τους γενέθλια!

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο τεύχος αυτού του μήνα της επιθεώρησης Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) και αφορούν στην επιδημιολογική μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Boston University School of Medicine (BUSM) σε συνεργασία με το Harvard Medical School και το National Center for PTSD στη Βοστώνη.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι «είναι δική μας η επιλογή αν θα είμαστε αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι. Μπορούμε δηλαδή να επιλέξουμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα ως κάτι περαστικό που θα αντιμετωπίσουμε, ή ως αξεπέραστα βάσανα που δεν έχουμε τη δύναμη να ακυρώσουμε.

Τι λέει ακριβώς η μελέτη

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις ζωές 70.000 συμμετεχόντων ως προς την κατάσταση της υγείας τους, τις καθημερινές τους συνήθειες, την διατροφή, τα χόμπι, την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.

Κάποιους εξ αυτών  τους παρακολούθησαν επί τρείς δεκαετίες, από το 1986 ως το 2016!

Χρησιμοποιώντας έγκυρα ψυχολογικά τεστ, το Life Orientation Test-Revised και το Revised Optimism–Pessimism Scale from the Minnesota Multiphasic Personality Inventory-2, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: Οι πιο αισιόδοξοι άνδρες και γυναίκες, ζουν μετά τα 85 έτη, 70% πιο συχνά από τους απαισιόδοξους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αρρώσταιναν οι αισιόδοξοι το ίδιο συχνά ή από τις ίδιες νόσους με τους απαισιόδοξους.

Σήμαινε όμως ότι η θετική αντιμετώπιση που είχαν, τους έδινε συχνά την δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την κατάσταση τους πιο αποτελεσματικά.

Όπως σχολιάζει η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Lewina Lee, «αυτή η μελέτη είναι σημαντική για τη δημόσια υγεία επειδή αποδεικνύει ότι με την αισιοδοξία μπορούμε να αυξήσουμε το προσδόκιμο ζωής μας.

Η Δρ. Lee είναι κλινική ψυχολόγος στο αμερικανικό National Center for PTSD at the U.S., Department of Veteran Affairs in Boston και αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής στο BUSM.

Σχετικά Άρθρα