ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οδηγίες για τη διατροφή παιδιών μέχρι 5 ετών

24 September 2019, 07:37

images

Οι γονείς που μέχρι σήμερα ήταν σε δίλημμα σχετικά με τη διατροφή των μικρών παιδιών τους έχουν τώρα καθοδήγηση από τις κοινές συστάσεις μεγάλων οργανισμών υγείας, οι οποίοι εξέδωσαν κοινή δέσμη συστάσεων για παιδιά από τη γέννηση μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

Το μητρικό ή το επεξεργασμένο γάλα για τα νεογνά και τα βρέφη, ή το αγελαδινό γάλα, καθώς φυσικά και το νερό ενθαρρύνονται ανάλογα με την ηλικία.

Τα γλυκά ποτά, περιλαμβανομένων των περισσότερων φυτικών γαλακτοκομικών υποκατάστατων, πρέπει να αποφεύγονται.

Ο Dr Stephen Daniels, πρόεδρος του Τμήματος Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, συντόνισε μια ομάδα που συνένωσε εμπειρογνώμονες από την Αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας (Academy of Nutrition and Dietetics), την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής Οδοντιατρικής (American Academy of Pediatric Dentistry), την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (American Academy of Pediatrics) και την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (ΑΗΑ).

Τι περιλαμβάνουν οι κατευθυντήριες γραμμές 

- Από τη γέννηση έως τους 6 μήνες, τα μωρά χρειάζονται μόνο μητρικό ή επεξεργασμένο βρεφικό γάλα.

- Από 6 έως 12 μήνες, οι γονείς θα πρέπει να προσφέρουν μια μικρή ποσότητα πόσιμου νερού, μόλις εισαχθούν στη διατροφή στερεά τρόφιμα, για να βοηθήσουν τα μωρά να εξοικειωθούν με τη γεύση. Τα παιδιά ηλικίας κάτω του 1 έτους πρέπει να αποφεύγουν τον χυμό, ακόμη και τον απόλυτα φυσικό χυμό φρούτων.

- Από 12 έως 24 μήνες, οι γονείς πρέπει να προσθέτουν πλήρες γάλα, μαζί με καθαρό νερό. Το μη ζαχαρούχο και ενισχυμένο γάλα σόγιας είναι μια επιλογή για τα παιδιά που είναι αλλεργικά στο γαλακτοκομικό γάλα, έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή των οποίων οι οικογένειες απέχουν από ζωικά προϊόντα.

- Μικρή ποσότητα φυσικού χυμού φρούτων μπορεί να δίδεται, αλλά μικρά κομμάτια πραγματικών φρούτων είναι πιο υγιεινά.

- Από τις ηλικίες 2 έως 5 ετών, το γάλα και το νερό είναι τα προτιμώμενα ποτά. Θα πρέπει να αποφεύγονται τα αρωματισμένα γάλατα, τα παιδικά παρασκευάσματα, τα ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και ζάχαρη και τα γάλατα που παρασκευάζονται από αμύγδαλα, ρύζι ή βρώμη.

«Προσπαθούμε να αποφύγουμε τα γλυκά ποτά για μικρά παιδιά», δήλωσε ο St. Onge, αναπληρωτής καθηγητής διατροφικής ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο της Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

Ο στόχος είναι να συμβάλουμε στη διαμόρφωση υγιεινών προτιμήσεων μακροπρόθεσμα, είπε. «Αν τα παιδιά εκτίθενται σε εξαιρετικά γλυκά τρόφιμα σε νεαρή ηλικία, ανησυχούμε ότι είναι αυτό που αναμένουν και προσδοκούν και επιθυμούν όσο μεγαλώνουν».

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα, με βάση τα στοιχεία, ότι τα παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους δεν πρέπει να πίνουν χυμό φρούτων, αλλά ότι καθώς φτάνουν στο ένα έτος και άνω, είναι ένα αποδεκτό ποτό», δήλωσε ο Daniels. «Αλλά πρέπει να είναι στη σωστή ποσότητα».

Η ύπαρξη σχετικά απλών συστάσεων που υιοθετήθηκαν από τόσους οργανισμούς θα πρέπει να διευκολύνει τη ζωή των γονέων, είπε.

Σχετικά Άρθρα