ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νηστεία τέλος: Προσοχή κατά την επιστροφή στην κανονική διατροφή

15 Αυγούστου 2019, 11:00

images

Καταρχάς όλοι δέχονται ότι η νηστεία από τα ζωικά αλλά και τις υπερβολικές ποσότητες φαγητού, κάνει καλό στον ανθρώπινο οργανισμό. Προϋπόθεση είναι να μην τρώμε ενώ νηστεύουμε όλο αστακομακαρονάδες και νηστίσιμα γλυκά με το… κιλό, με την δικαιολογία ότι στερούμαστε τα υπόλοιπα. Και όταν η νηστεία ολοκληρωθεί, να μην πέσουμε με λαιμαργία πάνω από τα λιπαρά κρέατα και ό,τι άλλο δεν φάγαμε τις προηγούμενες ημέρες!

Όπως μας εξηγεί ο ειδικός διαιτολόγος- διατροφολόγος Μανώλης Μανωλαράκης, «η υποταγή του σώματος στο πνεύμα, δεν έχει να κάνει μόνο με την μη κατανάλωση συγκεκριμένων κατηγοριών τροφών αλλά και στην ποσότητα της τροφής που καταναλώνει αυτός που νηστεύει. Διαφορετικά ο κορεσμός μέσα από την αυξημένη κατανάλωση τροφής ακυρώνει το ζητούμενο της διαδικασίας που είναι η σωματική δοκιμασία. Σύμφωνα με το λατρευτικό αυτό η νηστεία είναι και μια πνευματική διαδικασία. Ως τέτοια πρέπει να ολοκληρωθεί και έτσι να περάσουμε στην επόμενη φάση».

Την ημέρα που ολοκληρώνεται η νηστεία, είναι καλό να εισέλθουμε στην κανονική διατροφή τρώγοντας με προσοχή τόσο ως προς το είδος του φαγητού όσο και ως προς την ποσότητά του. Να φάμε δηλαδή το κρέας μας αλλά ας είναι μια μικρή μερίδα. Ας φάμε το γλυκό μας αλλά ας είναι μόνο ένα και μικρό. Η απότομη αλλαγή από το λίγο στο πολύ και από το άλιπο στο λιπαρό, ταλαιπωρεί πολύ το γαστρεντερικό μας σύστημα και μπορεί –ειδικά αν κάνει και πολύ ζέστη- να μας δημιουργήσει μεγάλο φούσκωμα μέχρι και δύσπνοια.

Τι επίδραση έχει όμως η νηστεία στον ανθρώπινο οργανισμό

Η νηστεία είναι μία παραλλαγή της Μεσογειακής Διατροφής με αποκλεισμό όλων των ζωικών τροφών πλην των θαλασσινών. Είναι πλούσια σε λαχανικά (ωμά ή μαγειρευτά), όσπρια και δημητριακά. Περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικής ίνας και σύνθετων υδατανθράκων αλλά και αυξημένη ποσότητα λιπαρών λόγω του ελαιολάδου. Οι πρωτεϊνικές ανάγκες καλύπτονται κύρια από τα όσπρια, τα θαλασσινά και τους ξηρούς καρπούς.

Όπως μας εξηγεί ο κ. Μανωλαράκης, αν και ο χρόνος εφαρμογής είναι σχετικά περιορισμένος, τα ζητήματα που μπορούν να προκύψουν σε συγκεκριμένες ομάδες ατόμων είναι:

-Έλλειψη σιδήρου

-Χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου

-Έλλειψη βιταμίνης Β12 της οποίας μοναδική πηγή είναι τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης

Σχετικά Άρθρα