ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα έρευνα δικαιώνει το κόκκινο κρασί

03 September 2019, 11:09

images

Νέα επιστημονική μελέτη επιβεβαιώνει τη θετική επίδραση που είχε στον ανθρώπινο οργανισμό, η μη υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρασιού.

Το κόκκινο κρασί δεν ωφελεί μόνο την καρδιά αλλά και τα σπλάχνα.

Ένα- δύο ποτηράκια κόκκινο κρασί κάποιες φορές την εβδομάδα φαίνεται ότι μας βοηθάει να διατηρούμε στο έντερο «ωφέλιμα» βακτήρια τα οποία μας κάνουν καλό.

Αυτό έδειξε έρευνα που εκπονήθηκε στο Kings College του Λονδίνου μεταξύ 916 ζευγών διδύμων.

Αυτό που παρατήρησαν οι ερευνητές ήταν ότι τα ωφέλιμα αυτά βακτήρια δεν αυξάνονταν ούτε με άλλα κρασιά (λευκό ή ροζέ) ούτε και με άλλα ποτά.

Ήταν αυξημένα μόνο σε αυτούς που κατανάλωναν συστηματικά και αποκλειστικά κόκκινο κρασί.

Εξάλλου, δεν επηρεάζονταν ούτε από την ηλικία, ούτε από το βάρος, ούτε από άλλους παράγοντες υγείας.

Ίσχυε το ίδιο για όλους και ως εκ τούτου, το συμπέρασμα θεωρήθηκε πολύ ασφαλές.

Η Δρ. Caroline Le Roy, επικεφαλής ερευνήτρια επισημαίνει ότι «ενώ εδώ και χρόνια γνωρίζουμε και έχουμε αποδείξει την θετική επίδραση του κόκκινου κρασιού στην καρδιακή λειτουργία, τώρα για πρώτη φορά έχουμε αποδείξεις ότι ωφελεί την εντερική λειτουργία και ως εκ τούτου το σύνολο της υγείας όσων το πίνουν με φειδώ».

Διότι ας μην ξεχνάμε ότι το κρασί, όλων των ειδών, είναι ένα είδος αλκοολιούχου ποτού.

Κι αν το πίνουμε καθημερινά σε ποσότητες μεγαλύτερες του ενός ποτηριού, τότε ενδέχεται να κάνουμε κακό σε άλλα όργανα όπως είναι το ήπαρ.

Η ίδια ερευνήτρια επίσης τόνισε ότι για τα πιο ωφέλιμα συστατικά του κόκκινου κρασιού που το ξεχωρίζουν από τα άλλα είναι οι πολυφαινόλες οι οποίες βρίσκονται και σε φρούτα.

Οι πολυφαινόλες δρουν ως «καύσιμο» για κάποια βακτήρια τα οποία τυγχάνει να είναι αυτά που ζουν φυσιολογικά στο έντερό μας και βοηθούν στην πέψη των τροφών και στην άμυνα του οργανισμού μας.

Μέσω αυτού του μηχανισμού, το κόκκινο κρασί αναδεικνύεται για πολλοστή φορά σε ένα πολύ υγιεινό ποτό που μπορούμε να καταναλώνουμε ακόμα και καθημερινά αρκεί να μην κάνουμε κατάχρηση!

ΠΗΓΗ: Gastroenterology

Σχετικά Άρθρα