ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μικροβίωμα δέρματος: Επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής

26 Αυγούστου 2019, 10:45

images

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους παράγοντες, τους τρόπου ζωής μας που επηρεάζουν τη μικροβιακή χλωρίδα του δέρματος ή μικροβίωμα.

Το δέρμα μας ήδη από τη στιγμή της γέννησης μας αποικίζεται από μια πληθώρα μικροοργανισμών που αποτελούν την «μικροβιακή του χλωρίδα» ή «μικροβίωμα».

Η χλωρίδα του δέρματος ολοκληρώνει τη διαμόρφωσή της περίπου σε ηλικία 2 ετών.

Το μικροβίωμα αποτελείται από μικρόβια που είναι χρήσιμα αλλά και δυνητικά επιβλαβή.

Οι περισσότεροι μικροοργανισμοί συμβιώνουν αρμονικά με μας (συμβιωτικοί) και προσφέρουν έναν βαθμό προστασίας από άλλα παθογόνα μικρόβια.

Σε ένα υγιές σώμα, τα παθογόνα και τα συμβιωτικά συνυπάρχουν χωρίς προβλήματα.

Διαταραχή σε αυτή την ισορροπία μπορεί να προκληθεί από μολυσματικές ασθένειες, ορισμένες δίαιτες, ή παρατεταμένη χρήση αντιβιοτικών ή άλλων φαρμάκων που διαταράσσουν την ισορροπία σταματώντας αυτές τις φυσιολογικές αλληλεπιδράσεις.

Ως αποτέλεσμα, το σώμα μπορεί να γίνει πιο ευάλωτο σε ασθένειες.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πληροφορίες για το πώς λειτουργεί η μικροβιακή χλωρίδα του δέρματος.

Η επιδημιολογική αυτή μελέτη, μια συνεργασία μεταξύ της Amway και της Microbiome Insights, δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό mBio και διαπίστωσε ότι έως και το 20% της μεταβλητότητας των βακτηριδίων στο δέρμα των ανθρώπων μπορεί να επηρεαστεί από δημογραφικούς παράγοντες, και τον τρόπο ζωής μας.

Μέσα από μια έρευνα 495 ατόμων ηλικίας 9 έως 78 ετών και συλλέγοντας πάνω από 2500 δείγματα επιδερμίδας από τέσσερα σημεία του δέρματος και το στόμα, οι επιστήμονες έχουν αποκαλύψει ότι οι πιο σημαντικοί παράγοντες που σχετίζονται με τη μικροβιολογική σύνθεση του δέρματος του προσώπου περιλαμβάνουν επίπεδα πορφυρίνης δέρματος - φθορίζοντα μόρια που συντίθενται από το προπιονιβακτήριο της ακμής (Cutibacteriumacnes), το βακτήριο που εμπλέκεται στην ανάπτυξη της ακμής - καθώς και την ηλικία και τη χρήση αντηλιακής προστασίας.

Για τον βλεννογόνο στο εσωτερικό του στόματος, η εθνικότητα και το κάπνισμα έδειξαν τις ισχυρότερες συσχετίσεις με το μικροβίωμα.

Η μελέτη βρήκε επίσης διαφορετικά μοτίβα μικροβίων στο δέρμα που αντιστοιχούσαν στη ηλικία και άλλα που αντιστοιχούσαν σε ρυτίδες του προσώπου και σημεία υπερβολικής χρώσης.

Η ανακάλυψη ενός βακτηρίου που ονομάζεται Corynebacterium kroppenstedtii και η συσχέτισή του με το γερασμένο δέρμα πιθανολογείται ως το πρώτο βήμα προς την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αυτό το μικρόβιο θα μπορούσε να εμπλακεί στους μηχανισμούς της γήρανσης του δέρματος.

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα, ο Dr Pedro Dimitriu, γενικός διευθυντής Βιοπληροφορικής της Microbiome Insights, Inc., ο οποίος συνεργάστηκε με την Amway σχετικά με τη μελέτη, δήλωσε ότι η έρευνα «προάγει την κατανόησή μας για το γιατί η μικροβιακή χλωρίδα τουδέρματος είναι τόσο διαφορετική από άτομο σε άτομο».

«Γνωρίζουμε ότι το περιβάλλον έξω από το σώμα επηρεάζει το μικροβίωμα του δέρματος σε κάποιο βαθμό, αλλά αυτή η μελέτη δείχνει μερικούς από τους παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής μας που το διαμορφώνουν».

Σχετικά Άρθρα