ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μελέτη αναφέρει ότι τα συμπληρώματα με βιταμίνη D δεν μας βοηθούν ουσιαστικά…

09 Ιουλίου 2019, 16:44

images

Μελέτη υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί για τα οφέλη των συμπληρωμάτων της «βιταμίνης του ήλιου», δηλαδή της βιταμίνης D, για τη μυοσκελετική υγεία δεν έχουν καμία βάση. Κι αυτό συμπεραίνεται επειδή ανασκόπηση προηγούμενων μελετών έδειξε ότι η λήψη υψηλής ή χαμηλής δοσολογίας βιταμίνης D δεν συνέβαλε στην πρόληψη καταγμάτων, ούτε αύξησε την οστική πυκνότητα.

Να σημειώσουμε ότι η βιταμίνη D υπάρχει σε λίγες τροφές και μία από τις καλύτερες πηγές της είναι η έκθεση του γυμνού δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία.

«Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D είναι κοινή, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική», όπου λαμβάνονται από το 40% των ηλικιωμένων, σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Δρ. Alison Avenell, από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν στη Σκωτία η οποία εξηγεί: «Οι περισσότεροι ενήλικες δεν χρειάζεται να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D, αν και είναι απίθανο να τους βλάψουν εάν λαμβάνονται σε χαμηλή δοσολογία», πρόσθεσε.

Κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D αντιμετωπίζουν όσοι εκτίθενται λίγο ή καθόλου στον ήλιο, όπως οι ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι στα σπίτια τους ή σε οίκους ευγηρίας αλλά και όσοι έχουν καλυμμένο όλο το σώμα τους όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους.

«Η διατήρηση της δύναμης των οστών προϋποθέτει σωματική δραστηριότητα, αποφυγή του καπνίσματος, να μην είναι κανείς πολύ αδύνατος και λήψη φαρμάκων για την οστεοπόρωση», εξήγησε η Δρ Avenell που με βάση τα νέα ευρήματα, θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξουν οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D για την οστική υγεία.

Για τις ανάγκες της μελέτης, η Δρ Avenell και οι συνεργάτες της εξέτασαν 81 μελέτες, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούσαν μόνο τη λήψη βιταμίνης D, όχι σε συνδυασμό με ασβέστιο.

«Τα συμπληρώματα ασβεστίου από μόνα τους έχουν ελάχιστη επίδραση στην οστική πυκνότητα και την πρόληψη κατάγματος, ενώ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου», δήλωσε η Αμερικανίδα επιστήμονας. Η μόνη απόδειξη ότι ο συνδυασμός ασβεστίου και βιταμίνης D προλαμβάνει τα κατάγματα, προκύπτει από έρευνα σε ηλικιωμένους με πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Αλλά το ασβέστιο και η βιταμίνη D μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, συμπληρώνει.

Επιπλέον, οι περισσότερες μελέτες αφορούσαν γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω που λάμβαναν πάνω από 800 IU (διεθνείς μονάδες) βιταμίνης D καθημερινά. Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D δεν είχε αξιοσημείωτη επίδραση στην πρόληψη των καταγμάτων ισχίου ή των πτώσεων των ηλικιωμένων.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο “The Lancet Diabetes and Endocrinology”.

Σχετικά Άρθρα